SLUČAJ PLANINSKA

Božo Biškupić došao, ali nije svjedočio zbog Sanaderove bolesti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2015 14:12
  • Objavljeno 04.11.2015 u 14:12
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Četvorica suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera u srijedu nisu svjedočili na korupcijskom suđenju u slučaju Planinska, jer je Sanader prije ročišta hospitaliziran u zatvorskoj bolnici, a na klupi za svjedoke pojavio se tek jedan od pozvanih bivših ministara

Na prijedlog obrane kao svjedoci su pozvani Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić. No, Jandroković  i Šuker ispričali su se ranije zakazanim obvezama, a Polančec prehladom.

Sanaderova obrana nije pristala da se Biškupića, koji je jedin došao na suđenje, ispita bez nazočnosti bivšeg premijera. 'On zna najviše o ovoj tematici i svjedoku želi postavljati pitanja', kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Sutkinja Jasna Smiljanić kazala je da je telefonsko provjerom u zatvorskoj bolnici utvrđeno da je Sanader jutros zaprimlje te da je u tijeku obrada koja će trajati dva sata, nakon čega će sud izvijestiti o njegovu zdravstvenom stanju. Nastavak suđenja stoga je zakazan za 12 sati.

Uskokovi tužitelji zatražili su da novi sudski vještak ponovno procjeni Sanaderovo zdravstveno stanje, s obzirom da se na ovom suđenju više puta nije pojavio zbog zdravstvenih tegoba, a istovremeno je dolazio na druga ročišta na Vrhovnom sudu. Obrana se tome usprotivila navodeći da je Sanader na pregledu zbog problema sa srcem, tlakom i dijabetesom te da se odluka o novom vještačenju može donijeti nakon današnjeg pregleda.

Sanaderovi su ministri, kao članovi njegova užeg kabineta, trebali svjedočiti na korupcijskom suđenju u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, uz Vladinu suglasnost, kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice Vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je, tražeći ispitivanje Sanaderovih suradnika, da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj.

Od Sanaderovih najbližih suradnika na ovom je suđenju ranije svjedočila njegova nasljednica Jadranka Kosor koja je u prosincu 2013. kazala da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj, ali tek nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države.

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!