OSOBNO MIŠLJENJE

Božinović o tragediji u Splitu: Recidivistima trajno oduzeti vozačku dozvolu

25.10.2018 u 14:34

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je ponovio da hrvatske policije na granici ima dovoljno te da je specijalizirana i obučena pa nije želio komentirati tvrdnje da bi na granicu trebalo poslati vojsku. Na novinarsko pitanje treba li izmjenama zakona uvesti trajno oduzimanje vozačkih dozvola recidivistima, odgovorio je potvrdno

Upitan da komentira izjavu saborskog zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da na granicu treba poslati vojsku Božinović je kazao da je 'teško komentirati gospodina'. Dodao je da je i jučerašnja situacija kod graničnog prijelaza Maljevac pokazala da se sve smirilo uz redovito policijsko postupanje, bez ikakve uporabe sile.

'Hrvatske policije ima dovoljno i ona je ta koja je specijalizirana i obučena za postupanje na granici', zaključio je ministar, dodajući da je noć na Maljevcu protekla mirno.

'U ovom trenutku je nekih 150 migranata oko 200 metara od graničnog prijelaza, uz njih je više od 50 pripadnika granične policije Bosne i Hercegovine. Dakle, nije bilo nikakve potrebe za djelovanjem hrvatske policije. Na žalost ova situacija onemogućava da se otvori promet na Graničnom prijelazu Maljevac', ustvrdio je Božinović.

Dodao je kako očekuje da će 'policija susjedne Bosne i Hercegovine stvoriti uvjete kako bi taj promet krenuo, kako ne bi trpjelo gospodarstvo i s jedne i druge strane granice. Međutim, u ovom trenutku ne postoje uvjeti kojima se može jamčiti sigurnost osoba, putnika i imovine koja prometuje tim dijelom granice', zaključio je Božinović.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Ministar Božinović rekao je da je njegovo osobno mišljenje da bi prometnim recidivistima trebalo trajno oduzimati vozačke dozvole. 'Ja nisam stručnjak da bih o tome govorio, moje osobno mišljenje je – da', odgovorio je Božinović na novinarsko pitanje treba li izmjenama zakona uvesti i trajno oduzimanje vozačkih dozvola recidivistima.

Na novinarsku molbu da komentira nedavnu nesreću u Splitu, gdje je 19-godišnja djevojka pregažena na pješačkom prijelazu, ministar je izrazio sućut obitelji poginule studentice. Kazao je i da MUP ulaže napore, 'uključujući i ove godine izglasane izmjene upravo u ovom segmentu koji se tiče recidivista', gdje su pooštrene mjere vezane za liječničke preglede kao i za skupljanje tzv. kaznenih bodova zbog kojih se oduzima vozačka dozvola.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Što se tiče policije, ona je osobu već ranije evidentirala, izrekla joj je zabranu, međutim očito se radi o neodgovornoj osobi koja, nažalost moram reći, nije jedina. Eto, dat ću vam podatak da je prošli tjedan u cijeloj Hrvatskoj kroz pojačani nadzor prometa na cestama detektirana 41 osoba – recidivist, upravo zbog alkohola', izjavio je ministar.

Dodao je i da MUP pokreće širu akciju koja bi trebala rezultirati i s „potpuno novim zakonom o sigurnosti prometa na cestama“.

'To je problem s kojim se bavimo, s jedne strane kroz represivne mjere, kroz pojačan nadzor prometa - dakle, prošli vikend je više desetaka ljudi isključeno, bit će im sigurno izrečene odgovarajuće sankcije. S druge strane moramo, naravno svi skupa raditi u zajednici kako bi se podigla svijest oko važnosti pridržavanja pozitivnih propisa kad govorimo o prometu na cestama', poručio je Božinović nakon sastanka u splitsko-dalmatinskoj županiji koju je posjetio s premijerom Andrejem Plenkovićem.