utvrđuju se okolnosti

[VIDEO] Božinović na mjestu pogibije vatrogasca: Učinit ćemo sve da pomognemo obitelji

01.08.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je policija tijekom noći obavila očevid i utvrđuje okolnosti nastanka požara i stradanja vatrogasca Gorana Komlenca u požaru kod Orašca, u suradnji s DORH-om koji je naložio obdukciju

Božinović je izjavio kako je Komlenac bio jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci, koji je poginuo kao heroj spašavajući druge.

„Na najgori nas je način podsjetio o kako se teškom i opasnom poslu radi, o ljudima koji su posvećeni spašavanju drugih ljudi i imovine. Ovdje su postrojbe odlično opremljene, ali ništa od toga neće nam vratiti Gorana", rekao je.

  • +9
Ministar Božinović posjetio DVD Orašac povodom pogibelji vatrogasca Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Kažu da vatrogasac, odlazeći na intervenciju, nikad ne može biti siguran hoće li se vratiti. Najčešće se vraćaju, ali dogodi se i smrtno stradanje. Teško je naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna, ističe Božinović.

Dodatno je otežavajuća činjenica da je iza Komlenca ostala supruga s dvoje male djece.

„Cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade, učinit će sve da im pomogne i vodi brigu o njima, kao što ćemo uvijek voditi brigu o najhrabrijima, obećao je Božinović.

Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić

Podsjetio je kako je ovog ljeta borba s vatrom svakodnevna. „Svijet prolazi kroz klimatske promjene, a naš je sustav prepoznat kao jedan od najučinkovitijih, ali i mi se, kao i cijeli svijet, moramo prilagođavati novim okolnostima”, kaže Božinović.

U roku nekoliko dana na raspolaganju još po jedan Canadair i Air-tractor

Naveo je kako u ovom trenutku Hrvatska raspolaže s četiri canadaira i četiri air-tractora.

„Jučer su sva četiri Canadaira obavila sjajan posao. Posebno bih istaknuo ulogu JVP-a Dubrovački vatrogasci i DVD-ova, koji su okružili požar i odradili sjajan posao. Kvaliteta hrvatskih vatrogasaca nije floskula, jer se dokazuju iz dana u dan", ustvrdio je.

  • +33
Kanader gasi požar kod Umaga Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Božinović je razgovarao sa ministrom obrane Mariom Banožićem, koji namjerava sutra ili preksutra održati sastanak sa Zrakoplovnim tehničkim centrom da u roku nekoliko dana na raspolaganju budu još po jedan Canadair i Air-tractor.

Naglasio je kako je Hrvatska kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu inicirala zajedničku nabavu na razini EU-a te će među prvima dobiti nove Canadaire.

„Sve će više biti potreba združenim vatrogasnim snagama, kod nas je to najmanje slučaj, jer smo možda i najbolje organizirani. Naši Canadairi su gasili u BiH i Sloveniji, kad je moguće pomažemo i drugima”, poručio je Božinović.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je kako je požar kod Orašca pod kontrolom, a trideset vatrogasaca ga sanira i čuva požarište.

„Cijeli smo požar okružili cijevima pa nam nije potrebna potpora iz zraka. Nastavit ćemo čuvati požar zbog velike površine od 90 hektara i guste šume”, izjavio je Simović.