kontrola na granici

Božinović na Bregani testirao covid-potvrde: Sve traje 20-ak sekundi. Do sada ih je izdano 40 tisuća, a s njima je u Hrvatsku ušlo preko sto osoba

02.06.2021 u 10:56

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Bregana policija je održala prezentaciju provedbe granične kontrole pomoću EU digitalne covid-potvrde

Hrvatska granična policija svoj način rada prezentirala je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i suradnicima, javlja Dnevnik.hr.

'Jučer je puno hrvatskih građana izvadilo covid-potvrde, oko 40.000 ih je već izdano, skoro 90 posto putem sustava e-Građani. Vidjeli smo demonstraciju ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama, vidjeli ste kako je procedura jednostavna. Bitno je da smo sve ono što je integrirano u sustav digitalnih potvrda integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia. Svi naši gosti koji se prijave na Enter Croatia, na toj platformi mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je tamo trajao 20-ak sekundi trajat će još kraće. Jednom kontrolom službenika sve povezane baze dat će automatski odgovor, jednim skeniranjem dobit će potvrdu da osoba nije sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interpolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom', objasnio je Božinović.

Naglasio je da iza 20-ak sekundi posla, koliko zapravo traje granična provjera, stoji velik posao.

>>> Od danas se dijele covid-potvrde, donosimo odgovore na sva važna pitanja: Tko ih može dobiti, gdje i kako?

'Ovo je kolektivni napor okupljen u sklopu radne skupine koju je Vlada osnovala 8. travnja. Dakle za nepuna dva mjeseca napravili smo sustav koji je u ovom trenutku smjestio Hrvatsku u sam vrh zemalja sposobnih za iščitavanje digitalne potvrde i za primjenu na svakom graničnom prijelazu Republike Hrvatske, svaki je opremljen', rekao je ministar.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Kazao je da su sredstva za ovaj sustav povučena iz fondova EU-a te dodao kako je već 112 osoba koristeći europsku digitalnu potvrdu ušlo u Hrvatsku.

  • +5
Prelazak granice s covid-potvrdom (putovnicom) Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Među njima je najviše Hrvata, ali i Čeha i Poljaka', rekao je ministar.

Naglasio je da je Hrvatskoj bilo bitno da ovaj sustav napravi među prvima.

'Bitno je da pošaljemo poruku svima da, što se nas tiče, ako su im izdane potvrde, vrijeme provedeno na graničnim prijelazima bit će im kratko. Danas je stupila na snagu nova odluka oko prelaska graničnih prijelaza. PCR test za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni od danas se traži ne stariji od 72 sata', rekao je.

Kazao je da potvrdu mogu dobiti svi građani koji imaju pristup sustavu e-Građani, kao i oni koji idu u poslovnice HZZO-a. Cijepljeni jednom dozom također mogu dobiti potvrdu ako su od cijepljenja prošla 22 dana.

Naglasio je da su, uz Hrvatsku, za korištenje digitalnih covid-potvrda spremne Njemačka, Italija i Danska.