lakše putovanje

Covid potvrda važi u papirnatom ili digitalnom obliku: Bilo bi idealno da sve države imaju ista pravila, barem što se tiče cjepiva...

02.06.2021 u 06:43

Bionic
Reading

U papirnatom ili digitalnom obliku, covid potvrde mogu dobiti oni koji su primili dvije doze cjepiva, oni s jednom dozom, ako su protekla 22 dana od cijepljenja, te oni koji su preboljeli COVID ili imaju negativan test. Za digitalnu potvrdu potrebno je samo nekoliko klikova mišem

'Najlakše je putem digitalne platforme koja vodi do stranice e - građanin ili u podružnici HZZO-a', rekla je Kristina Leko Kuštrak za HRT te dodala kako je prijava iznimno jednostavna i nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija.

'AKD je dobio zadaću da uspostavi tehničko rješenje za digitalne potvrde i mi smo prvi u Europi uspješno završili tu zadaću. Hrvatska je potpuno spremna za prihvat svih koji imaju covid potvrdu', istaknuo je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a. Neki ipak radije biraju papirnatu verziju u nekom od ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda u papirnatom obliku sadrži QR kod, a ako dođe do kakvih tehničkih problema ona i unutar sebe sadrži sve potrebne podatke na papiru. Svoju potvrdu dobio je i premijer. Riječ je o cjepivima koja su registrirana na teritoriju EU-a, a za sada se 13 zemalja uspješno spojilo na EU pristupnik za COVID potvrde.

'Ide poruka diljem Europe da svi s digitalnom potvrdom u Hrvatsku mogu doći te će se minimalno zadržati na granici', rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova. Uvjet za prelazak granice zasada ovisi o državi u koju se putuje, a sustav za cijelu Europsku uniju stupa na snagu 1. srpnja. 

'Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila barem što se tiče cjepiva međutim to je suvereno pravo svake države da odlučuje o tim pravilima tu bi Europa trebala pokazati jedinstvo jer tek tada imamo cijeli smisao ovog', naglašava Božinović. Verifikaciju QR kodova za sada će očitavati policijski službenici. Potvrde se, osim za lakše kretanje, mogu koristiti i za druge namjene u skladu s budućim odlukama stožera.