KLJUČaN DOKUMENT ZA PUTOVANJE

Od danas se dijele covid-potvrde, donosimo odgovore na sva važna pitanja: Tko ih može dobiti, gdje i kako?

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 04.06.2021 09:06
  • Objavljeno 01.06.2021 u 09:48
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Digitalne potvrde, poznate kao covid-putovnice, u Europskoj uniji izdaju se od 1. lipnja, a mi donosimo odgovore na pitanja kako cijela stvar funkcionira i što je sve nužno da bi se došlo do ove potvrde

Tzv. covid-putovnica zapravo je zelena potvrda s QR kodom koji sadržava informaciju da je vlasnik cijepljen, testiran ili je prebolio Covid-19 u određenom razdoblju u kojem se smatra da je zaštićen antitijelima. Novi dokument, prenosi HRT, omogućava prekogranično putovanje unutar Unije bez dosadašnjih epidemioloških mjera, poput samoizolacije i obaveznog testiranja.

Na stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr objavljena su najčešća pitanja oko izdavanja covid-putovnica, a među ostalim i tko sve može dobiti tu digitalnu potvrdu.

Kako mogu dobiti potvrdu?

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Potvrdu možete zatražiti online na portalu e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO izdaje potvrdu u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: NN

Tko može dobiti potvrdu?

Cijepljenje

Osobe cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen). Potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 42 dana od dana primitka cjepiva.

Osobe cijepljene prvom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (AstraZeneca) mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka prve doze cjepiva. Potvrda će im biti valjana 84 dana od dana primitka cjepiva.

Testiranje

Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa. Negativan nalaz ne smije biti stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa. Potvrda se izdaje na razdoblje od 48 sati od uzimanja uzorka.

Preboljenje

Osoba koja je preboljela bolest Covid-19 može dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Kako se pristupa sustavu za izdavanje EU digitalnih covid-potvrda?

Sustavu za izdavanje EU digitalnih covid-potvrda možete pristupiti preko internetskih stranica www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu internetske stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-uslugu EU digitalna covid-potvrda te pratite korake prijave.

Koje dokumente trebam kako bih preuzeo potvrdu s portala e-Građani?

Osim vjerodajnice razine dva - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnice razine tri - visoke razine sigurnosti za pristupanje portalu e-Građani, nije potrebno osigurati dodatne podatke i dokumentaciju. Sustav dohvaća podatke korisnika iz baza podataka Ministarstva zdravstva te se potvrda generira klikom na opciju 'Zatraži potvrdu'.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu.

Popis vjerodajnica navedenih razina sigurnosti pronađite OVDJE.

Kako se podnosi zahtjev za covid-potvrdu putem e-Građana?

Nakon prijave na e-uslugu EU digitalna COVID potvrda odaberite gumb ZATRAŽI POTVRDU. Nakon pritiska na gumb prikazat će se trenutno prijavljeni OIB i otvoriti polje za unos e-mail adrese na koju će biti dostavljena covid-potvrda u PDF formatu. Unos e-mail adrese je obavezan. Novi zahtjev pojavit će se u listi zahtjeva na dnu stranice sa statusom 'Kreiran'.

Za detaljnije upute o načinu korištenja e-usluge preuzmite Korisničke upute.

Mogu li koristiti potvrdu putem mobilnog telefona?

Da. Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i na taj način predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

Kako potvrda funkcionira?

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, a koji se temelji na specifikacijama ICAO PKI.

Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis.

Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis, pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik, putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu ne razmjenjuju se kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

Kako će mi potvrda pomoći u slobodnom kretanju?

EU digitalna covid-potvrda prihvaća se u državama članicama EU-a te će pomoći koordiniranom ublažavanju ograničenja koja su na snazi sukladno mjerama donesenima u pojedinim državama članicama.

Prilikom putovanja ili tijekom boravka u nekoj od država članica EU-a svaki državljanin EU-a ili državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU kao nositelj EU digitalne covid-potvrde moći će na učinkovit te interoperabilan način dokazati svoj zdravstveni status u odnosu na Covid-19. Ako pojedina država članica i dalje od nositelja valjane EU digitalne covid-potvrde zahtijeva karantenu ili dodatno testiranje, o tome će morati pravodobno obavijestiti Komisiju i sve druge države članice te obrazložiti svoju odluku.

Hoću li moći putovati u drugu državu članicu EU-a ako se još nisam cijepio?

Da. EU digitalna covid-potvrda trebala bi olakšati slobodno kretanje unutar EU-a. Ona neće biti preduvjet za slobodno kretanje, temeljno pravo u EU. EU digitalnom covid-potvrdom možete dokazati preboljenje i negativan rezultat testiranja, što je jedan od čestih zahtjeva zbog uvedenih javnozdravstvenih ograničenja.

Potvrda državama članicama daje mogućnost prilagoditi postojeća ograničenja u pogledu javnoga zdravlja kako bi olakšale prekogranična putovanja građanima.

Internetske stranice Reopen Europa sadrže informacije o različitim postojećim ograničenjima na području EU-a te se preporučuje da se koriste kao pomoć prilikom planiranja putovanja Europom.

https://reopen.europa.eu/hr/

Je li važno koje sam cjepivo primio?

Potvrde o cijepljenju u Republici Hrvatskoj izdavat će se cijepljenoj osobi za sva cjepiva protiv bolesti Covid-19 koja su odobrena od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Što se tiče ukidanja ograničenja slobodnog kretanja, države članice prihvaćat će potvrde o cijepljenju cjepivima za koja je odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU-a izdala Europska agencija za lijekove (EMA).

Države članice mogu navedeno proširiti i na putnike iz EU-a koji su primili neko drugo cjepivo.

  • +11
  • +8

Cijepljenje u zagrebačkom Domu sportova

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Može li se covid-potvrda dobiti temeljem pozitivnog serološkog testa?

EU digitalnu covid-potvrdu nije moguće dobiti temeljem serološkog testiranja. Uvjete izdavanja potvrda pronađite na linku.

Jesu li moji osobni podaci sigurni?

EU digitalna covid-potvrda sadrži osnovne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja potvrde, relevantne informacije o cijepljenju, testiranju i preboljenju te jedinstveni identifikator potvrde.

Sama potvrda uključuje ograničen skup tek najnužnijih informacija. Za potrebe provjere vjerodostojnosti kontrolira se samo valjanosti digitalnog potpisa potvrde. Svi zdravstveni podaci ostaju pohranjeni isključivo u državi članici koja je izdala EU digitalnu covid-potvrdu.

Mogu li maloljetne osobe dobiti potvrdu?

EU digitalna covid-potvrda, kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili je preboljela Covid-19, izdaje se i maloljetnim osobama. EU digitalna covid-potvrda, kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena, izdaje se isključivo osobama od 18 godina i starijima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!