ŽILAVI HDZ-OVAC

Božidar Kalmeta ovaj puta ozbiljno pod povećalom Uskoka

16.10.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Građani koji prate 'tvorničku traku' po kojoj USKOK u sudnice šalje nekadašnje političke moćnike već se godinama pitaju zašto u proceduri nije i bivši HDZ-ov ministar prometa Božidar Kalmeta? Kako to da on, nakon toliko iskaza svjedoka koji su ga povezivali s Fimi medijom i korupcijom u Hrvatskim autocestama, danas može biti gradonačelnik Zadra? Izgleda da hrvatski apsurdi ipak imaju rok trajanja jer, prema saznanjima tportala, mnogobrojni iskazi svjedoka protiv Kalmete dovoljno su sazreli da je i USKOK počeo raditi na njegovom slučaju

Prije nego što USKOK pokrene službenu istragu protiv nekoga provodi predistražne radnje. Iz njih se izvode zaključci jesu li neke sumnje u kriminal dovoljno logične i utemeljene da se troši vrijeme i istražitelje na istragu i skupljanje dokaza, a onda možda i optužnicu.

Prema saznanjima tportala, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta pod povećalom je USKOK-a zbog brojnih iskaza osumnjičenika iz istrage afere HAC. Ipak, važno je naglasiti da službena istraga (još) nije započela i da se još ne može govoriti o Kalmeti kao o osumnjičeniku, ali neke predistražne radnje USKOK-ovih tužitelja navodno su u tijeku.

Mnogi će reći – bilo je i vrijeme! Još kroz istragu i suđenje za Fimi mediju, koja je već okončana pravomoćnom presudom bivšem premijeru Ivi Sanaderu na devet godina zatvora, Božidara Kalmetu spominjali su neki svjedoci kao važnog posrednika u koruptivnim radnjama.

Sve nacionalne televizije prenosile su svjedočanstvo nekadašnjeg člana Uprave HAC-a Milivoja Mikulića kada je pod prisegom pred sudom govorio da je njega i drugog člana Uprave Josipa Sapunara upravo Kalmeta upoznao s Mladenom Barišićem, a on je priznao da je iz Fimi medije izvlačio državni novac za HDZ-ov 'crni fond'.

'Kalmeta je predstavio Barišića kao državnog tajnika zaduženog za poslove carine i financije stranke. Od Barišića smo dobili nalog da sve marketinške poslove ugovaramo s Fimi medijom. Prema Barišićevom držanju i načinu na koji ga je Kalmeta nama predstavio, zaključili smo da je Barišić Kalmeti nadležni. Odlučili smo prihvatiti nalog', rekao je prije dvije godine Mikulić.

Premda je USKOK tada mogao uz Sanadera, Barišića, Branku Pavošević, Ratka Mačeka i Nevenku Jurak posumnjati u Božidara Kalmetu i otvoriti istragu – ta je priča stavljena pod tepih.

Niti svjedočanstvo bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte Andreja Sardelića iz 2012. nije dalo USKOK-u materijala za istragu. Sardelić je, također na suđenju za Fimi mediju, rekao da ga je Kalmeta (kao ministar i član Nadzornog odbora Hrvatske pošte) zvao mobitelom jer je odbijao suradnju s Fimi medijom.

Kalmeta ga je mobitelom pozvao u tajništvo HDZ-a te su ga primili Jarnjak, Kalmeta i Barišić: 'Ni kavu nisam stigao promiješati, a već sam vrlo ružno upozoren na svoje ponašanje. Jarnjak me pitao što si umišljam, tko sam i kako se to ponašam, znam li kako sam došao na ovo mjesto i da isto tako mogu s njega i otići. Morao sam Barišiću dati broj mobitela i naređeno mi je da mu se moram javljati svaki put kad me pozove jer u suprotnom znam što slijedi. Trajalo je to desetak minuta; vrlo ružan i neugodan sastanak. Na kraju mi je Jarnjak rekao: Nemate više ovdje što tražiti, izvolite ići'', prepričao je Sardelić.

Neobično je da su ovi iskazi svjedoka mogli biti važeći dokaz na sudu protiv Sanadera i drugih, a nisu bili dovoljno jaki za istragu protiv Kalmete ili pak Ivana Jarnjaka, također sačuvanog u zavjetrini.

Također, posebno je nevjerojatno da, kada je Kalmeta došao u sudnicu u svojstvu svjedoka, USKOK-ovi tužitelji za njega nisu imali baš nijedno pitanje. Kalmeta je u sudnici govorio o 'tehničkim' detaljima i načinu rasprave o financijskom planu stranke: 'Kako je trebalo napraviti? Trebalo je jasno dostaviti materijale, dostaviti onako kako to treba izgledati završni račun, kako treba izgledati plan, da Predsjedništvo može ući u pojedinosti pojedine točke i da se o tome raspravlja, da se donese odluka kao što je bilo 2010. Rekao sam prije da to tako nije bilo.' Kalmeta je rekao da nije ništa posebno poduzimao za to da se odluke u HDZ-u donose na drukčiji način jer nije mislio da je to u djelokrugu njegova posla, a tužitelji ga se nisu 'sjetili' pitati što je radio na sastancima s Mikulićem i Sardelićem.

Posljednjih dana u Jutarnjem listu mogli smo vidjeti detalje iskaza bivšeg člana Uprave za financije HAC-a Josipa Sapunara, a oni prvi put nakon Fimi medije ponovno terete zadarskog gradonačelnika Kalmetu.

Kao osumnjičenik u aferi Remorker (to je naziv privatne tvrtke preko koje se, u suradnji s HAC-om, navodno izvukao milijunski iznos), Sapunar je rekao da je stekao dojam da izvučeni novac na kraju ide u ruke Kalmeti:

'Kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Iz toga sam shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru. Ovo objašnjavam zato što su Kalmeta i Livaković inače, kada bi govorili o Zadru, govorili o političkoj grupaciji, odnosno političkoj strukturi kojoj su pripadali i koja je u Zadru bila njihova politička baza, a ne, naravno, o gradu Zadru i njegovim stanovnicima. Pojašnjavam da je, kada mi je Livaković u više navrata govorio kamo ide novac, izrijekom spomenuo Božidara Kalmetu', rekao je Sapunar u istrazi.

Sapunar tvrdi da ga je Kalmeta tjerao i na suradnju sa zadarskom tvrtkom Gortan, pa čak i da njegovom sinu drži instrukcije iz engleskog jezika: 'Molio me da s njegovim sinom učim engleski jer sam studirao u Americi. Tako sam čitav jedan semestar svaki vikend ostajao u prostorijama HAC-a i učio lekciju po lekciju s Kalmetinim sinom.'

Ako su svi ovi iskazi svjedoka i osumnjičenika važeći na sudu, nema razloga da ne budu uvaženi i pomno istraženi u USKOK-u. Osim u slučaju da netko štiti Kalmetu i da premisa kako 'nema nedodirljivih' služi isključivo u demagoške svrhe.

Prema saznanjima tportala, nakon posljednjih iskaza Sapunara USKOK definitivno radi na slučaju Kalmeta i pretpostavlja se da bi uskoro mogla započeti i istraga. Tužitelji se protiv takve političke veličine očito ne usuđuju otvarati istragu samo na temelju iskaza i bez čvrstih dokaza. Druga teorija za odugovlačenje procesa protiv Kalmete je to da USKOK voli tempirati otvaranje istraga u predizborne svrhe kako bi (de)motivirao neka biračka tijela. Ako je tako, onda bi na istragu protiv Kalmete mogli pričekati još šest do 12 mjeseci, taman da se zahukta kampanja za parlamentarne izbore.