za blagdane kod kuće

Božićna amnestija za više od tisuću zatvorenika

17.12.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Za više od tisuću zatvorenika u njemačkim zatvorima, Božić, praznik mira će biti praznik slobode. Oni su u okviru božićne amnestije ranije poslani kućama. Samo jedna savezna pokrajina nije amnestirala zatvorenike

Ukupno najmanje 1.056 prijevremenih puštanja ove godine je značajno povećanje u odnosu na 2021. kada su njemačke pokrajine dozvolile da samo nešto više od 800 počitelja kaznenih djela ode ranije kući.

Božićna amnestija ima za cilj da zatvorenicima, koji bi ionako bili pušteni kući na prijelazu između dvije godine, donese lijepu proslavu. U slučaju božićne amnestije, zatvorenici se obično oslobađaju samo nekoliko dana ili nekoliko tjedana prije planiranog puštanja na slobodu. Međutim, ima i zatvorenika koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i radije Božić provode u zatvoru.

Kao i prethodnih godina, Bavarska ne sudjeluje u takozvanoj božićnoj amnestiji. „Zamjena pravno obavezujuće kazne putem pomilovanja mora biti rezervirana za slučajeve koji su apsolutni izuzeci i ne smije ovisiti od kalendarskih podudarnosti", priopćilo je je Ministarstvo pravsuđa Bavarske, piše DW.