hodočašće u mariju bistricu

Bozanić: Samo intenzivniji angažman može pobijediti društveni virus korupcije

11.09.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u nedjelju iz Marije Bistrice da se kao vjernici želimo nadati da se društveni virus korupcije može pobijediti, ali to traži intenzivniji angažman svih, počevši od državnih i lokalnih vlasti, do pojedinih građana.

Ovog se vikenda održava 20. hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke te 291. Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, a euharistijsko slavlje danas je predvodio kardinal Bozanić, koji je poručio kako su zavjetna hodočašća uvijek prilika obnove naših osnovnih života i obnove Crkve.

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održava se pod geslom: 'Hvala ti, Majko, vijek' uz nas budi. Tko će nam pomoći, ako ne ti?', dok mladi, vođeni riječima Blažene Djevice Marije: 'Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!' u zahvalnosti promišljaju o svemu što Bog čini i što je učinio kroz proteklih 20 godina zajedništva mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Vraćamo se Bogu i ljubavi

Kako je istaknuto, današnje evanđelje donosi dvije vrlo znakovite i upečatljive Gospodinove prispodobe o izgubljenoj ovci i izgubljenom sinu to jest milosrdnom Ocu, a smisao čitanja je predstaviti Boga kao milosrdnoga Oca koji prašta svome narodu.

Kardinal Bozanić kazao je kako su zavjetna hodočašća uvijek prilika obnove naših osnovnih života i obnove Crkve. „Pritom spoznajemo da se vraćamo Bogu i ljubavi koji želi samo jedno – da živimo radosni i ispunjeni. Vraćamo se Bogu i iznova doživljavamo koliko smo dragocjeni”, rekao je Bozanić.

Dodao je da se Bog očituje pun ljubavi i vjernosti, da ostaje vjeran i ako je čovjek nevjeran.

„Zbog toga ne trebamo biti tjeskobni ni u najvećim neprilikama u koje smo se doveli iz raznih razloga. Ipak, ta sigurnost da je Bog vjeran i milosrdan ne bi trebala nikoga navesti na lakomisleno i površno ponašanje, misleći: Radit ću što želim, živjet ću bez ikakvih načela i obveza, a Bog će mi ionako oprostiti ", rekao je kardinal u propovijedi te istaknuo da Božju ljubav lakše vidimo i osjećamo je bližom u susretu s Blaženom Djevicom Marijom, Majkom Božjom Bistričkom.

Korupcija je rak-rana našega društva

U svojoj se propovijedi Bozanić osvrnuo i na problem korupcije naglasivši da je to rak-rana našega društva.

"Ljubav je pokretač otvorenosti otajstvu života, poštivanju začete djece. Ljubav je pokretač prihvaćanja i brige za svaki ljudski život. Ljubav koja je razapeta povezala nebo i zemlju najsnažniji je pokazatelj brige za dar zemlje, domovine, zajedničkoga doma koji trpi pod sebičnim prohtjevima zemaljskih gospodara koji ne čuju vapaj poniženih, gladnih i nemoćnih. Ti zemaljski gospodari umreženi su lancima, mogu se lako koristiti i vezama iz propalog režima, a ne prežu pred korupcijom, tom rak-ranom našega društva."

„Kao vjernici želimo se nadati da se društveni virus korupcije može pobijediti, ali to traži intenzivniji angažman svih, počevši od državnih i lokalnih vlasti, do pojedinih građana. Naime, Bog je zemlju darovao svima, da se njome služimo, da ju čuvamo i svojim djelima proslavljamo Stvoritelja”, rekao je, uz ostalo, nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.

Kardinal je podsjetio i da je 10. rujna prije 28 godina papa Ivan Pavao II, koji je imao jednu od ključnih uloga u međunarodnom priznanju Hrvatske, prvi put posjetio našu domovinu te održao misno slavlje u kojem je posebnu poruku poslao obitelji i mladima.