'NE' PODANIČKOM MENTALITETU

Bozanić: Ne smijemo se prodavati ni predati

30.05.2011 u 12:53

Bionic
Reading

'Ne smijemo se prodavati ni predati, već se moramo oslobađati podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod', poručio je u intervjuu za Hrvatski radio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u povodu predstojećeg apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji će, kako je rekao, našoj zemlji događaj je koji će donijeti blagoslov i Crkvi i hrvatskome narodu, jer ovaj papa ne putuje mnogo, tj. u šest godina pontifikata ovo mu je tek 19. putovanje izvan Italije, a papa ima mnogo poziva na svom stolu, no odlučio je doći u Hrvatsku.

'Papa ne dolazi k nama suditi nas, ne dolazi nam izreći presudu, on dolazi jer želi biti s nama, moliti s nama, utvrditi nas u onome što jesmo, pohvaliti nas za ono što dobro činimo, želi nam uputiti svoju pastirsku bratsku riječ', rekao je kardinal Bozanić, dodavši kako je svaki prijašnji pohod Svetog Oca našoj zemlji bio je u drugačijem ozračju, a današnje vrijeme bremenito je izazovima na društvenom i ekonomskom planu.

Govoreći o izazovima vremena kardinal Bozanić istaknuo je kako je nacionalni hrvatski ponos oslabljen i to usred različitih pritisaka, ne samo izvana, nego i zbog određenih pritisaka iznutra gdje se omalovažavaju naše vrednote i specifičnosti. Narod mora znati vrednovati svoje posebnosti i ono što on jest, rekao je kardinal te istaknuo da 'ne smijemo gubiti svoje specifičnosti, mi se ne smijemo olako prodavati i nikako se ne smijemo predati'.

'S druge strane, trebamo se oslobađati od gotovo podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod', rekao je kardinal Bozanić i dodao kako ne trebamo bez ikakvih kriterija primati poruke iz Europe.

Kardinal je primijetio kako strani mediji o Hrvatskoj govore i pišu kao o jednoj lijepoj zemlji, o ljudima koji su gostoljubivi i ljubazni, dok naši domaći mediji svoju zemlju prikazuju u negativnom svjetlu te da nas nakon Papina posjeta očekuje nas mnogo rada, a posebno primjenjivanja Papinih poruka u crkvenome pastoralu.