poruka nadbiskupa

Bozanić na Cvjetnicu: Svaka muka, trpljenje i bol prepoznaju se u Isusu

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2021 18:07
  • Objavljeno 28.03.2021 u 18:07
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bernard Čović/Glas koncila/Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je u nedjelju, na blagdan Cvjetnice, kako se svaka ljudska muka, trpljenje i bol prepoznaju u Isusu.

Bozanić je predvodio je svečano euharistijsko slavlje na blagdan Cvjetnice - Nedjelje muke Gospodnje u župi Dobrog Pastira u Brestju gdje je rekao kako je ta župa danas katedrala jer katedralu čini živa Crkva, katedralu čine vjernici okupljeni s biskupstvom. Nakon uvodnih riječi i blagoslova maslinovih grančica i cvijeća koje su donijeli vjernici uslijedila je procesija koja je završila u crkvi gdje se nastavilo misno slavlje.

U kratkoj homiliji, Bozanić je rekao kako nas "navještaj Muke uvijek iznova duboko dira, to je nešto što ne možemo razjasniti svojim razumom- Bog, Sin Božji, Isus, trpio je muku i umro na križu".

Rekao je i kako se na početku bogoslužja razmatra Isusa koji na magarcu svečano ulazi u Jeruzalem, a Isus šuti jer zna šta ga čeka.

"A na završetku čuli smo kako su stavili na grob kamen. Smrću je završen Kristov ovozemni put, ali tu nije kraj", rekao je Bozanić.

Dodao je kako je Bog dozvolio da Njegov Sin podnese muku kako bi se svaka ljudska muka, svako trpljenje i svaka bol mogla prepoznati u Isusu i kako bi mogli naći snagu da izdržimo, ali i prepoznati kako kraj nije grob i grobni kamen koji je zapečaćen, nego je kraj negdje drugdje.

"I zato prolazimo ovaj Veliki tjedan, sveti tjedan da razmatramo muku, smrt, ali i uskrsnuće Isusovo", rekao je.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako se često pitamo: „Zašto se to meni događa?“ te pozvao da u tim trenucima mislimo na Isusa i povezujemo se s njim. "I molimo Isusa da nam pomogne da izdržimo, da izdržimo poput njega jer kraj nije sad, niti grob, niti zapečaćen kamen na grobu nego je kraj Bog, vječnost i uskrsnuće".

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik u Brestju Zlatko Pavetić zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu što se odazvao pozivu i svojim dolaskom uveličao slavlje 40. obljetnice prvog misnog slavlja u njihovoj župi.

U znak zahvale dar su prinijeli župljani koji su bili prisutni na prvoj svečanoj svetoj misi, a uz zahvale kardinalu, uputili su zahvale i župnicima Branku, Ivanu i Zlatku, koji su u proteklih 40 godina dali svoj doprinos njihovoj župnoj zajednici.

Kardinal Bozanić im je uzvratio da župljani najbolje znaju što su sve prošli na svom četrdesetogodišnjem putu i kako nas sve kušnje koje smo prošli i koje proživljavamo danas izazivaju da bolje osjetimo gdje je naša prava sigurnost.

"Ne može čovjek sigurnost svoga života bazirati na sebi, svojim izumima, svojim programima, svojim projektima, nego na Bogu. Bog je sigurnost našeg života i onda kad nas vodi kroz kušnje. I zato smo i danas ovdje. I zato i ovih dana i prošlih mjeseci sve više osjećamo upravo to - da je jedina prava sigurnost Bog", istaknuo je Bozanić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!