promptna reakcija

Bošnjaci potaknuli uspostavu pričuvne policije kao odgovor na odluku Republike Srpske

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2019 20:25
  • Objavljeno 19.04.2019 u 20:25
BiH policija

BiH policija

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Coric/PIXSELL

Bošnjačke stranke potaknule su u petak održavanje izvanredne sjednice povjerenstva za sigurnost Parlamenta Federacije BiH kako bi entitet odgovorio istom mjerom i uspostavio pričuvni sastav policije kao što su to već učinile vlasti u Republici Srpskoj (RS), dok stajalište hrvatske strane još uvijek nije poznato o ovoj inicijativi.

Predsjedavajući povjerenstva za sigurnost Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić iz SDP-a BiH uputio je danas poziv na izvanrednu sjednicu koja bi se održala u utorak 23. travnja s jednom točkom dnevnoga reda 'mogući pravci djelovanja...' nakon što je Narodna skupština RS-a u četvrtak podržala uvođenje pričuvnog sastava policije u tom entitetu.

Kako najavljuju mediji u BiH, na sjednici parlamentarnog povjerenstva, trebala bi biti donesena odluka da Federacija Bosne i Hercegovine započne s uspostavom pričuvnog sastava policije kao odgovor na najave vlasti iz Republike Srpske.

Na tu sjednicu pozvani su i ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara iz najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i vršitelj dužnosti direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Iz SDA su tijekom dana svojim dužnosnicima u vlasti naložili pokretanje inicijative za 'popunu i opremanje aktivnog sastava policije' u FBiH i županijama, te su istodobno zatražili i pokretanje procedure za izmjene zakona u FBiH i županijama kojima bi se omogućilo uvođenje pričuvnog sastava policije.

Jedino se hrvatski predstavnici u vlasti u BiH još uvijek nisu očitovati oko mogućnosti potpore uspostavi pričuvnog sastava policije u Federaciji BiH, ali i u županijama gdje su Hrvati u većini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!