ISLAMSKA ZAJEDNICA PORUČUJE

Bošnjaci će bojkotirati popis pučanstva u Srbiji

27.09.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji odlučilo je bojkotirati skorašnji popis pučanstva u Srbiji, potvrdio je u utorak glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, a bojkot popisa mogao bi se, prema neslužbenim najavama, očekivati i među Albancima na jugu Srbije

Predsjedništvo BNV-a u Srbiji odluku o bojkotu popisa donijelo je u ponedjeljak navečer na temelju ocjene da za provođenje ovog popisa nisu ispunjeni uvjeti, navedeno je u priopćenju toga tijela.

Popis pučanstva u Srbiji trebao bi se održati od 1. do 15. listopada.

BNV tvrdi kako je dosadašnja praksa pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana stalno krivotvori, da se njihov broj umanjuje i da se izaziva konfuzija pri utvrđivanju nacionalnog, vjerskog i jezičnog identiteta. BNV dodaje kako su popisni obrasci, suprotno ustavu i zakonima, tiskani isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U razgovoru za srbijansku televiziju B92 Zukorlić je odluku BNV-a objasnio kao posljedicu ukupnog ponašanja vlasti u Srbiji prema Bošnjacima.

Po njegovim riječima, postoji ipak mogućnost da se ta odluka promijeni ukoliko obrasci za popis budu tiskani na bošnjačkome jeziku i latiničnim pismom te ako bude osigurana kontrola popisa.

Beogradski dnevnik Blic u ponedjeljak je izvijestio kako su Albanci iz mjesta Bujanovca i Preševa na jugu Srbije napustili popisna povjerenstva i time se uključili bojkot popisa.

Pripadnici albanske zajednice negoduju jer su popisni listići na srpskom jeziku, dok srbijanski zavod za statistiku odgovara da poštuje sva međunarodna pravila i da ne postoje ni obrasci na jezicima drugih manjina.

Dok analitičari upozoravaju da bi Srbija pod svaku cijenu morala izbjeći bojkot Albanaca, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu, lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je za Blic kako će država pokušati uvjeravanjem i razgovorima promjjeniti odluku Albanaca.

Prošli popis pučanstva u Srbiji proveden je 2002, a po podacima navedenima na portalu zavoda za statistiku, u Srbiji je 1. siječnja 2011. broj stanovnika procijenjen na 7.276.195 ljudi.

U Srbiji, prema popisu stanovništva 2002, živi 70.602 Hrvata. Njih 56.546 živi u Vojvodini, a 14.056 u središnjoj Srbiji, od kojih više od deset tisuća u Beogradu. Hrvatske udruge u Srbiji proteklih su mjeseci provodile kampanju kojoj je cilj da se Hrvati na popisu izjasne u skladu sa svojim identitetom.