INTERVJU: WOLFGANG PETRITSCH

'Bosna će uvijek ostati slaba država'

25.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Wolfgang Petritsch je austrijski diplomat s dvadesetogodišnjim iskustvom u rješavanju sporova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je između ostaloga obnašao i funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu od 1999. do 2002. godine. Tijekom njegova mandata u BiH oformljena je Alijansa za promjene, kojom su prvi put nakon rata u toj zemlji iz vlasti isključene nacionalističke stranke. Bosna i Hercegovina se danas nalazi usred nove institucionalne krize u kojoj tvrdoglavost lokalnih političara onemogućava formiranje vlasti

Pitali smo Petritscha prati li i dalje situaciju u Bosni i Hercegovini i kako je danas vidi...

Zabrinut sam zbog nedostatka napretka. Postoji mnogo razloga za to, a jedan od njih je i taj što je međunarodna zajednica vrlo dugo i duboko tamo angažirana.

Kad sam predavao Ured visokog predstavnika za BiH, koji sam vodio tri godine, prije gotovo 10 godina, svom nasljedniku Paddyju Ashdownu rekao sam: 'Ti trebaš biti zadnji.' Duboko sam uvjeren da sve dok Bosanci svih triju etničkih pripadnosti ne pronađu svoj put za suradnju, bez prevelikog miješanja sa strane, neće biti postignut nikakav napredak u toj zemlji.

Trebaju li Sjedinjene Američke Države prepustiti liderstvo u BiH u Europskoj uniji?

Evo nas danas, 10 godina kasnije, i zaista nismo napravili velik napredak. To se mora promijeniti. Važan korak bi bio da se europeiziraju napori u BiH. Da se Europska unija uključi u rješavanje problema tako da bude duša i igrač broj jedan, a da Amerikanci i drugi konstruktivno pomažu.

Europska unija bi definitivno trebala preuzeti mjesto vozača koji će OHR odvesti, da se tako izrazim, iz bosanskog sustava tako i da tamošnji političari na taj način budu primorani preuzeti punu odgovornost za svoje postupke. Odgovornost je najvažnija u ovom trenutku. Lokalna odgovornost.

Kako komentirate krizu vlasti u Bosni i Hercegovini i što biste savjetovali svom nasljedniku Valentinu Inzku? Može li on išta učiniti?

Bio sam u sličnoj situaciji 2000. godine kada se sklapala prva neetnička vlast u Bosni i Hercegovini tzv. Alijansa za promjene. U to vrijeme sam pokušao biti od pomoći. Pokušao sam olakšati rješenje, ali rješenje je došlo iznutra, od šefova stranaka.

Danas je situacija možda i kompliciranija i zbog činjenice što se stvar otegla predugo, ali moj dragi prijatelj Valentin Inzko s kojim sam u stalnom kontaktu može nuditi rješenja, ali ne može biti kreator vlade.

Kako gledate na budućnost Bosne i Hercegovine?

Bosna će uvijek ostati slaba država, ali nužno je da se ona decentralizira i da ta decentralizacija bude djelotvorna. To znači malu, ali efikasnu državnu vlast. Očito je da Federacija BiH ima previše razina vlasti i zbog toga kaska. Politički ustroj je preskup, spiralan i nužno mora biti racionaliziran.

Je li rješenje uopće moguće?

Ipak vjerujem da je rješenje u Bosni i Hercegovini moguće. Jedan faktor mora biti snažan, a to je Europa. Trebamo više Europe u Bosni u smislu pomaganja, ali više Europe i u smislu da lokalni političari preuzimaju više odgovornosti za svoje postupke u europskom smislu. Moj prijedlog Bruxellesu je da jasnijim kalendarom prikaže korake približavanja Europskoj uniji. To će biti dug put, ali ljudi će imati osjećaj da se i oni kreću, a ne samo političari.