pojačane napetosti

Borrell zove Vučića i Kurtija u Bruxelles na nastavak dijaloga

01.08.2022 u 16:19

Bionic
Reading

Šef eurodiplomacije Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija da dođu u Bruxelles i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, javio je Radio Slobodna Europa (RFE) pozivajući se na europske izvore

Poziv je upućen u vrijeme pojačanih napetosti na sjeveru Kosova, potaknutih odlukom Prištine da recipročnim mjerama, umjesto identifikacijskih dokumenata i registarski tablica izdanih u Srbiji, izdaje tromjesečne "ulazno-izlazne dokumenate" za srpske državljane Srbije koji dolaze na teritorij Kosova, a tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova zamjeni oznakama RKS.

Izvori RFE u Bruxellesu upozoravaju da su napetosti izravna posljedica "nedostatka volje lidera da sjednu za stol" i nastave briselski dijalog.

Dužnosnici u sjedištu EU-a istaknuli su kako je bilo planirano da se nova runda dijalog vođa Srbije i Kosova održi prije početka ljetnog odmora u EU.

Uoči stupanja na snagu odluka Vlade Kosova, predviđenog za 1. kolovoza u ponoć, Srbi na sjeveru Kosova blokirali su u nedjelju 31. srpnja ceste prema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, a srbijanski predsjednik pozvao je vlasti u Prištini i međunarodnu zajednicu da se "urazume" kako bi se izbjegli sukobi.

Nakon diplomatske intervencije Washingtona i poziva američkog veleposlanika u Prištini kosovska vlada je najavila da će odgoditi primjenu odluka do 1. rujna, uz uvjet da se uklone blokade.

  • +11
Josep Borrell Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Prema izvješćima reportera beogradskih medija, barikade su danas tijekom prijepodneva uklonjene, ali prijelazi Brnjak i Jarinje nisu otvoreni, pa se na Kosovo može ući samo preko prijelaza Merdare.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveqla izjavio je da je u sinoćnjim događajima na sjeveru Kosova ozlijeđeno 11 građana, a da su "nelegalne oružane kriminalne strukture" oštetile nekoliko automobila policije i privatnih vozila.

Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković optužio je danas kosovskog premijera Albina Kurtija za "dvodnevnu agoniju i krizu", ocijenivši da je to pokazalo "razmjere militantnosti tog čovjeka i koliko je opasan".

"Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba", ocijenio je Petković

On je najavio da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.