novi pristup

Borrell: EU ima teške odnose s Turskom i Rusijom, ali ih mora popraviti

05.03.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Europska unija ima teške odnose s Turskom i Rusijom, ali ih mora popraviti kroz novi pristup, rekao je u četvrtak visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova u Lužnici kraj Zaprešića

Susret ministara u Lužnici kraj Zaprešića bio je neformalne naravi i stoga na njemu nisu doneseni službeni zaključci, što će se dogoditi dan kasnije na izvanrednom formalnom sastanku u Zagrebu.

Borrell je istaknuo kako je glavna tema razgovora bio odnos Europske unije s Turskom i Rusijom. Sastanak se održao u vrijeme dok su se u Moskvi sastali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin. Dvojica čelnika dogovorili su primirje koje na snagu stupa u ponoć.

"Naši odnosi s Turskom i Rusijom su teški i moramo ih popraviti u puno pogleda", rekao je europski visoki predstavnik, dodavši kako je za to potreban novi pristup.

Naglasio je kako su dobri odnosi s dvjema državama važni zbog pitanja koji izravno utječu na europsku sigurnost, od Sirije do Libije.

Govoreći o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici potaknutoj krizom u sirijskom Idlibu, Borrell je rekao kako Europa mora "pomiriti pitanja humanitarnih prava migranata i to što oni ne smiju ilegalno prelaziti granice", zaključivši kako će sutra "crno na bijelo" biti doneseni konačni zaključci ministara. Neslužbeno se saznaje kako će se oni većinom baviti grčkim zahtjevima za pomoć Europe u nošenju s krizom na svojoj granici.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako su ministri "u jednom tako lijepom ozračju i konstruktivnoj raspravi došli do određenih rješenja iako su na početku možda imali različite poglede".

Poručio je da se EU želi postaviti kao jak igrač u svijetu kao organizacija "izgrađena na razumu, na vrijednostima vladavine prava, ljudskih prava i svim onim slobodama".

"Mi kao Hrvatska možemo biti ponosni da smo ugostili ministre vanjskih poslova u lijepom ozračju. Nastavljamo sada u Vršilnici gdje će nas dočekati večera i hrvatska glazba i mislim da će to biti jedan jako lijep događaj", dodao je ministar, nakon prvog neformalnog sastanka europskih ministara vanjskih poslova tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om.

Susret se održao u formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine. Ministri su se sastali u dvorcu Lužnica kraj Zaprešića.