sastanak

Putin Erdoganu izrazio sućut zbog smrti turskih vojnika u Siriji

05.03.2020 u 14:29

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je započeo razgovore o potencijalnom primirju u Siriji s turskim predsjednikom Recepom Tayypom Erdoganom, izrazivši mu na početku sastanka sućut zbog pogibije turskih vojnika u toj zemlji

Putin je na početku sastanka u Kremlju rekao da je situacija u pokrajini Idlib, gdje se pobunjenici i turska vojska bore protiv sirijske vojske kojoj pomažu ruske snage te je raseljeno gotovo milijun osoba u posljednja tri mjeseca, postala tako teška da je potreban razgovor dvojice čelnika.

Erdogan je kazao da se nada da će na susretu, koji je inicirao Putin, biti dogovorene mjere deeskalacije. Visoki turski dužnosnik rekao je za Reuters da će Putin i Erdogan vjerojatno dogovoriti primirje na sjeveru Sirije.

'Politička diplomacija bit će važnija nego vojna diplomacija', kazao je dužnosnik.

Sastanak dolazi u vrijeme kada su deseci turskih vojnika poginuli zadnjih tjedana u žestokim borbama u pokrajini Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista na sjeverozapadu Sirije, gdje Turska od veljače vodi veliku ofenzivu protiv snaga Bašara al Asada.

Eskalacija napetosti na terenu izazvala je diplomatske napetosti između Moskve, saveznika sirijskog režima i Ankare, saveznika pobunjenika, prijeteći otvorenim sukobom dviju zemalja koje su se nametnule kao glavni međunarodni sudionici sirijskog rata.

Dan uoči sastanka s ruskim kolegom Erdogan je ipak izrazio nadu da će se na sastanku na vrhu u Moskvi dogovoriti o 'što bržem prekidu vatre' u Idlibu.

James Jeffrey, američki specijalni izaslanik za Siriju, koji se susreo s turskim dužnosnicima u srijedu, kazao je na konferenciji u Istanbulu u četvrtak da je, iako SAD podupire Tursku, još uvijek 'vrlo ozbiljno zabrinut' zbog turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 prošle godine.