SPECIJALNE METODE

Borovec objasnio kako navijači unesu toliko pirotehnike na stadion

13.03.2017 u 20:27

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku HRT-a, policijski načelnik Krunoslav Borovec naglasio je da je policija snimila navijačke izgrede na jadranskom derbiju Hajduka i Rijeke te da će identificirati sve počinitelje i protiv njih podnijeti prijave. Pojasnio je i koje sve metode koriste navijači kako bi unijeli pirotehnička sredstva na stadion

Prema informacijama MUP-a, oduzeto je ukupno 143 komada raznih pirotehničkih sredstava, od čega 135 prilikom ulaska u stadion. Dvadeset osoba privedeno je prije i tijekom utakmice, i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, dok je diverzantu koji je uletio u teren sud dodijelio kaznu petnaestodnevnog pritvora.

Borovec ističe da su u incidentu u kojem je gledatelj utrčao u teren zakazali redari i zaštitari. 'Njihov prvi posao je bio spriječiti ulazak gledatelja na teren. Oni kojima je to bio zadatak nisu reagirali adekvatno. Kada su policajci vidjeli da to neće učiniti redari i zaštitari, reagirali su i priveli počinitelja', kaže Borovec.

Na upit kako je moguće da se toliko pirotehničkih sredstava našlo na stadionu, Borovec kaže da navijači koriste različite načine za unošenje pirotehnike.   

'Policija je obavila prethodni pregled cijelog prostora. Pronađeno je 165 pirotehničkih sredstava. Međutim, na određeni način, ili uz pomoć nekih osoba koji obavljaju poslove na stadionu, ili skrivanjem u dijelovima odjeće ili čak u dijelovima tijela, unesen je određeni broj pirotehničkih sredstava', objašnjava Borovec.

Praksa navijača, dodaje, jest ta da pirotehnička sredstva ili rastavljaju na dijelove ili režu na manje cjeline kako bi ih mogli unijeti na stadion.

'To samo pokazuje koliko je golema kriminalna energija u onima koji žele izazvati probleme na nogometnim utakmicama', zaključuje Borovec.