bugarSka

Borisov smijenio nekolicinu ministara, želi smiriti prosvjede

23.07.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Bugarski premijer Bojko Borisov u četvrtak je prilikom rekonstrukcije svoje vlade, kako bi smirio val protuvladinih prosvjeda, smijenio više ministara, uključujući i ministra financija, javlja Reuters

Borisov je smijenio ministre financija, gospodarstva, turizma i unutarnjih poslova. Prošli tjedan on je zatražio njihove ostavke kako bi zaustavio špekulacije da su pod utjecajem kontroverznog gospodarstvenika povezanog s drugom političkom frakcijom.

Ministar zdravstva Kiril Ananiev će zamijeniti Vladislava Goranova i preuzeti resor financija. Ananiev, 65, slovi kao stručnjak za proračun, a od 1998. je obnašao dužnost zamjenika ministra financija u raznim vladama. Nakratko je bio ministar financija u prijelaznoj vladi 2017.

Tisuće ljudi, većinom mladih, prosvjeduje svaku noć već dva tjedna i traže ostavku Borisova kojeg optužuju da žmiri na endemsku korupciju koja je oslabila državne institucije i nagrizla vladavinu prava u korist nekolicine.

Koalicija desnog centra, međutim, ustrajna je u odluci da četverogodišnji mandat, koji završava u ožujku sljedeće godine, u cijelosti privede kraju.