prosvjedi

Bugarska vlada preživjela izglasavanje nepovjerenja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 13:05
  • Objavljeno 21.07.2020 u 13:05
Tisuće Bugara danima prosvjeduje na ulicama Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika.

Tisuće Bugara danima prosvjeduje na ulicama Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika.

Izvor: Profimedia / Autor: PPI / Zuma Press

Bugarska konzervativna vlada premijera Bojka Borisova preživjela je u utorak izglasavanje nepovjerenja koje su pokrenuli oporbeni socijalisti, dok prosvjednici i dalje optužuju vlast za korupciju i povezanost s oligarhima

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja vladi je odbacilo 124 od 237 zastupnika u parlamentu, 102 zastupnika je glasalo 'za', dok je 11 bilo suzdržano.

Tisuće Bugara danima prosvjeduje na ulicama Sofije zahtijevajući ostavku Borisova i glavnog državnog odvjentika, koje optužuju za korupciju i mafijaško ponašanje.

Oporba koalicijskoj vladi desnog proeuropskog desnog centra GERB i dviju nacionalističkih stranaka stalno predbacuje 'cijeli neprekinuti niz korupcijskih skandala'.

No, 61-godišnji Borisov, na vlasti od 2009., odbija odstupiti pod pritiscima i poručuje da želi svoj mandat odraditi do kraja te da će rekonstrukcijom vlade dokazati neovisnost od ministara za koje postoji sumnja da su pogodovali interesima gospodarskih krugova.

Rasprava se odvijala bez Borisova koji je sudjelovao na samitu čelnika EU-a o europskom fondu za obnovu gospodarstva zemalja članica od posljedica pandemije.