lako je biti zelen

Boris Johnson u govoru u UN-u proturječio žapcu Kermitu iz Muppet showa

23.09.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson pokušao je biti šaljiv u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u kojem je pozvao na veće napore u borbi protiv klimatskih promjena proturječeći žapcu Kermitu iz Muppet showa

'Imamo veliku moć da mijenjamo stvari - ili da ih poboljšamo, da se spasimo. Kada je žabac Kermit pjevao 'Nije lako biti zelen', da znate da je pogriješio. To nije samo lako, već i unosno i treba biti zelen. Bez obzira na to što je, prema mom mišljenju, nepotrebno bio grub prema Miss Piggy', rekao je Johnson u naletu nadahnuća, uoči važne klimatske konferencije COP26, koja počinje 31. listopada u Glasgowu.

Konferencija UN-a COP26 ima cilj potaknuti ambicioznije globalne klimatske akcije - i novac za njihovo plaćanje - jer znanstvenici upozoravaju da je globalno zatopljenje opasno blizu tome da se otme kontroli.

'Moramo pokazati da smo sposobni učiti i sazrijevati i konačno preuzeti odgovornost za uništavanje koje nanosimo, ne samo našem planetu, već i samima sebi. Vrijeme je da čovječanstvo odraste', rekao je Johnson.

Iskoristio je govor da bi zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu jer je najavio da Kina više neće financirati gradnju termoelektrana na ugljen u inozemstvu i pohvalio je američkog predsjednika Joea Bidena zbog obećanja više milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.