'OPERACIJA RINKA'

Potres u Engleskoj: Torijevci žele smijeniti Borisa Johnsona akcijom po uzoru na nesretno ubojstvo psa poznato iz kultne serije

18.01.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Prašina koja je nastala u britanskoj javnosti i politici zbog pijanki i zabava u Downing Streetu za vrijeme lockdowna i dalje se ne sliježe. Borisu Johnsonu fotelja se i dalje trese, a neki od torijevaca sada su pokrenuli i operaciju Rinka

Ako je suditi prema pisanju britanskih medija, pitanje je dana kada će Boris Johnson morati otići s mjesta premijera zbog raskalašenih zabava koje su se u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu održavale za vrijeme lockdowna.

Dok oporbeni laburisti otkad se čulo za zabave traže njegovu ostavku, svakim danom raste i pritisak unutar Johnsonove Konzervativne stranke.

U Downing Streetu navodno su skovali operaciju 'Spasimo glavnu facu', kojim planiraju otpuštanje nekih od službenika koji su sudjelovali u zabavama, a sve kako bi spasili Johnsona.

No iz redova Konzervativne stranke stigao je odgovor na taj plan kojim se želi pojačati pritisak na Johnsona da podnese ostavku. Jedan od torijevaca taj je plan nazvao operacija Rinka, prema psu koji je upucan 70-ih godina i čija je smrt dovela do ostavke, a onda i do suđenja tadašnjem čelniku laburista Jeremyju Thorpeu.

Prema tom planu lobira se i vrši pritisak na zastupnike torijevaca da podnesu pisma kojima bi se pokrenulo glasanje o nepovjerenju premijeru. Naime za pokretanje glasanja potrebno je odobrenje 54 konzervativna zastupnika.

Među grupama zastupnika na koje se vrši pritisak su i oni koji su došli u parlament 2019. i vjeruju da svoj izborni uspjeh duguju upravo Johnsonu. Međutim i neki od njih frustrirani su time što je fokus na zabavama za vrijeme lockdowna, a ne na ključnim vladinim politikama. Dva konzervativna zastupnika izabrana u parlament 2019. otkrila su za Guardian da je desetak njihovih kolega već poslalo 'pismo' kojim se traži glasanje o nepovjerenju.

Tko je bila Rinka?

Rinka je bila njemačka doga poznata iz afere Thorpe koja je potresla Britaniju 70-ih godina. Vlasnik Rinke bio je Norman Scott, a tvrdio je da je bio u homoseksualnoj vezi s čelnikom laburista Jeremyjem Thorpeom. Thorpe je sve to negirao, s obzirom na to da je veza između dva muškarca do 1967. godine u Britaniji bila tretirana kao kazneno djelo. Kako bi ušutkao Scotta, koji je javno govorio o njihovoj vezi, Thorpe je sa suradnicima isplanirao njegovo ubojstvo. No profesionalni ubojica kojeg je Thorpe unajmio upucao je psa, a Scott je izbjegao smrt jer se ubojici u tom trenu zaglavio pištolj.

Thorpe je zbog skandala morao podnijeti ostavku na mjesto vođe laburista, a kasnije mu je i suđeno zbog urote. Cijela priča ekranizirana je u seriji 'Vrlo engleski skandal', koja se može pogledati na HBO-u.

Dodatni problem za Johnsona nekoliko je grupa protiv njega unutar Konzervativne stranke - od lockdown skeptika do nezadovoljnih bivših ministara i zastupnika. 'Potrebno je samo desetak pisama iz svake grupe da biste se približili potrebnoj brojci 54 (da biste pokrenuli glasanje o nepovjerenju premijeru), tako da ih je teže sve primiriti odjednom', kazao je izvor za Guardian.

Torijevac Steve Barker, koji je imao svoje prste i u padu Therese May, nije želio otkriti je li i on sam predao pismo. 'Ljudi su vrlo uznemireni i ljuti', poručio je. Dodao je da većina torijevaca čeka rezultate službene istrage o zabavama, nakon čega će donijeti odluku o Johnsonovoj sudbini.

  • +8
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: JULIEN WARNAND

Podsjetimo, Johnsonu se fotelja ozbiljno počela tresti kada je u javnost dospjela informacija da je 20. svibnja 2020. u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu održana 'pijanka', i to u vrijeme lockdowna, kada su na snazi bile stroge mjere ograničenja druženja. Johnson je prošli tjedan pred parlamentom priznao da je i sam bio na toj zabavi, no mislio je, kako je rekao, da se radi o radnom događaju. Zbog svega se ispričao javnosti.

Ispriku, i to kraljici Elizabeti, morao je uputiti nekoliko dana kasnije, nakon što su iscurile informacije o još dvije zabave u Downing Streetu održane na dan žalosti, večer uoči pogreba princa Filipa. Na tim zabavama Johnson nije bio.