šef eu diplomacije

Borell upozorio Izrael: Nastavak ofenzive mogao bi naštetiti odnose s EU

15.05.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Europski povjerenik za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell pozvao je u srijedu Izrael da "odmah" obustavi vojnu operaciju u Rafahu

Borrell je rekao da izraelska ofenziva na Rafah, na samom jugu Pojasa Gaze, ometa isporuku humanitarne pomoći te vodi prema "povećanju broja raseljenih te izloženosti gladi i ljudskim patnjama".

EU, nastavio je Borrell, poziva Izrael da se "suzdrži od daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi". Upozorio je da bi nastavak ofenzive mogao naštetiti odnosima Unije i Izraela.

Iako EU priznaje Izraelu pravo na samoobranu, "Izrael to mora činiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i pružiti sigurnost civilima", rekao je Borrell.

Izraelski saveznici, uključujući i SAD, nastoje odgovoriti Izrael od kopnene ofenzive na Rafah gdje se od borbi u ostatku enklave sklonilo preko milijun ljudi.

Izraelska vojska je prije tjedan dana napredovala prema gradu s istoka i preuzela kontrolu nad palestinskom stranom graničnog projelaza Rafah s Egiptom.

U utorak je prodrla dublje u grad Rafah, tvrde očevici.

sve osim nogometa

Učitavanje...