NEIZVJESNI DRUGI KRUG

Borba za porečkog gradonačelnika trajat će do posljednjeg listića

28.05.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Poreč je jedan od pet istarskih gradova gdje će se o izboru gradonačelnika odlučiti u drugom krugu. Očekuje se da će ishod izbora građana između dvojice kandidata - aktualnog gradonačelnika iz redova IDS-a Edija Štifanića i nezavisnog kandidata, nekadašnjeg porečkog gradonačelnika i direktora gradske komunalne tvrtke Usluga, Rodoljuba Kosića - biti neizvjestan do prebrojanog i posljednjeg glasa

Naime, u prvom izbornom krugu gradonačelnik Edi Štifanić, koji se natječe za treći gradonačelnički mandat, dobio je povjerenje 44,05 posto birača, dok je za nekadašnjeg gradonačelnika, u mandatu od 1997. do 2001. godine, Ljubu Kosića, glasalo 45,56 posto. Razlika od 1,5 posto je zapravo u 108 glasova.

Od ukupno 16 tisuća birača upisanih u popis birača, na birališta ih je izašlo manje od polovice. Prema objavljenim podacima porečkog Gradskog izbornog povjerenstva, u prvom izbornom krugu glasovalo je 7.137 ili 44,61 posto. Obojica kandidata imaju manje od tjedan dana uvjeriti birače da su najbolji izbor za Poreč.

Aktualni IDS-ov gradonačelnik Edi Štifanić dokazao se već u prethodna dva mandata, a u prilog mu ide i to što je koalicijska lista IDS-a i HNS-a za Gradsko vijeće Poreča, čiji je nositelj, osvojila osam mjesta. Upućeni kažu da će moći računati i na glasove porečkog HSU-a.


Nezavisnog kandidata Ljubu Kosića podupire udruga građana Parenzana te ima i otvorenu podršku SDP-ovog kandidata za župana Damira Kajina. Direktor je gradskog komunalnog poduzeća Usluge d.o.o. od 2004, a među važnijim pokrenutim projektima su sanacija odlagališta Košambra i aktualni projekt odvodnje i obrade otpadnih voda grada Poreča, ukupne vrijednosti 67.187.400 eura, za koji su osigurana sredstva iz fondova Europske unije.

Kosićeva lista osvojila je pet mjesta u Gradskom vijeću, pa će se tako u porečkim vijećničkim klupama naći i Stevo Žufić, nekadašnji porečki gradonačelnik te svojevremeno župan i predsjednik Skupštine IŽ, koji je kao i Kosić napustio redove IDS-a.

Hoće li kandidati za gradonačelnika Poreča uspjeti animirati birače da u nedjelju izađu u većem broju na glasačka mjesta te kome će se Porečani prikloniti, tek će se vidjeti. 'Na biračima je da daju glas kandidatu u kojeg imaju najviše povjerenja', poručio je Kosić.