iskustva predaka

Borba s dronovima: Rusija pribjegava staroj taktici iz Drugoga svjetskog rata

10.07.2024 u 06:52

Bionic
Reading

Rusija razvija mrežu baražnih balona da bi odbila sve učestalije i drskije napade ukrajinskih bespilotnih letjelica. Obrana je inspirirana taktikom korištenom u Prvome i Drugome svjetskom ratu

Govoreći na konferenciji u Sankt Peterburgu ovog tjedna, Polina Albek, generalna direktorica ruske zrakoplovne tvrtke First Airship, koja razvija tu mrežu, rekla je da je glavna djelatnost tvrtke koju vodi izgradnja teretnih zračnih brodova.

'Na temelju iskustva predaka, stvorili smo obrambeni sustav barijere', prenijela je ruska državna agencija RIA Novosti njezine riječi.

Baloni su dizajnirani tako da se dižu u nizu do 300 metara prije nego što ispuste mrežu od 250 metara za zaustavljanje dronova, navodi The Telegraph. Imaju maksimalno opterećenje od 30 kilograma.

Albek je rekla da se baloni također mogu opremiti 'vakuumskim pištoljem' za pucanje mreža na nadolazeće dronove, dodajući da je sustav već testiran i da su poslane preliminarne narudžbe.

Napomenula je da su dizajneri bili inspirirani korištenjem baražnih balona u Prvome svjetskom ratu.

Baražni baloni tada su prvi put upotrijebljeni, a imali su ključnu ulogu u britanskoj obrani tijekom Drugoga svjetskog rata. Prema londonskom Imperial War Museumu, Britanija je imala 2748 baražnih balona u upotrebi do rujna 1941., piše Insider.

Također su bili ključni tijekom iskrcavanja na Dan D, 6. lipnja 1944., pružajući zaštitu savezničkim vojnicima i brodovima.

Baloni su tjerali njemačke zrakoplove da lete na većim visinama, čineći njihove mete težima za napad, a njih ranjivijima na protuzračnu vatru. Kabeli kojima su baloni pričvršćeni za tlo također mogu predstavljati ozbiljnu opasnost za bilo koji zrakoplov koji pokuša proletjeti kroz njih.

Pružali su 'vitalno sredstvo obrane od njemačkog Luftwaffea jer bi njihovi metalni kabeli, koji se vuku, ozbiljno oštetili ili uništili svaki zrakoplov koji bi ih dotaknuo', navodi se u izvješću koje je objavilo Udruženje Kraljevskih zračnih snaga.

'Napadači koji pokušavaju srušiti balon mogli bi biti uhvaćeni u eksploziji vodika koji se koristi za njihovo dizanje u zrak', dodaje se u izvješću.

Otkako je Rusija pokrenula opću invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Ukrajinci uzvraćaju napadima na rusku energetsku infrastrukturu i zračne baze dalekometnim dronovima.

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR), rekao je za The War Zone u lipnju da su njihove snage lansirale 70 dronova u napadu na zračnu bazu Morozovsk u regiji Rostov, gotovo 320 kilometara od ukrajinske granice.

Sigurnosni izvor rekao je za Sky News da je ukrajinski napad bio dio 'stalne kampanje degradacije ruskih zračnih snaga'.

Također u lipnju, Kijev je rekao da je pogodio cijenjeni ruski nevidljivi lovac Su-57 stacioniran na aerodromu Aktubinsk u južnoj Rusiji - 580 kilometara od prve crte bojišta.

U svibnju je Ukrajina poduzela jedan od svojih najdužih napada dronovima dosad, a dužnosnici su rekli da su oni prešli 1500 kilometara kako bi napali rafineriju nafte u Rusiji.