napadnut niz regija

Ukrajinci žestoko udarili po Rusiji nakon jučerašnjeg masakra u bolnici

09.07.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o 'masovnom napadu dronovima' u regijama Volgograd, Belgorod i Rostov. Ruska protuzračna obrana navodno je oborila 38 dronova

Vijest o ukrajinskom napadu dronovima na ciljeve u Rusiji dolazi dan nakon velikog ruskog raketnog napada na Kijev i druge gradove, u kojem je pogođena najveća dječja bolnica u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je osvetu i pozvao zapadne saveznike Kijeva da čvrsto odgovore na taj napad. 'Osvetit ćemo se tim ljudima, Rusiji ćemo zasigurno pružiti naš snažan odgovor', kazao je.

U najsmrtonosnijem valu zračnih napada unazad nekoliko mjeseci stradalo je najmanje 36 civila.

Četiri osobe su poginule, a 20 ih je ozlijeđeno u regiji Belgorod u posljednja 24 sata u napadima ukrajinskih oružanih snaga, izvijestio je guverner te regije Vjačeslav Gladkov na svom kanalu na Telegramu, prenio je Tass.

'Protekla 24 sata pokazala su se vrlo teškima. Četiri civila su poginula, 20 osoba je ozlijeđeno, a još 17 ih je u bolnicama. Dvoje je u teškom stanju', napisao je.

Prema guvernerovim riječima, u regiji je oštećeno oko 160 stanova, 60 privatnih kuća i oko 140 automobila.

'Dežurni sustavi protuzračne obrane uništili su i presreli tri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod, sedam bespilotnih letjelica iznad regije Kursk, dvije bespilotne letjelice iznad regije Voronjež, 21 bespilotnu letjelicu iznad regije Rostov i pet bespilotnih letjelica iznad regije Astrahan', objavilo je ministarstvo u objavi na Telegramu, prenosi The Moscow Times.

Guverner Astrahana Igor Babuškin rekao je da je Ukrajina pokrenula 'masivni pokušaj napada dronovima na mete' na sjeveru regije, dodajući da je 'uspješno odbijen'.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka požara u skladištu nafte u Kalahu na Donu u regiji Volgograd, udaljenoj oko 400 kilometara od bojišnice.

Obje strane uvelike koriste bespilotne letjelice tijekom sukoba koji je započeo u veljači 2022.

Ukrajina je ove godine pojačala svoje napade na ruski teritorij i cilja energetska postrojenja, za koja kaže da pokreću rusku vojsku, kao i gradove i sela preko granice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je novu veliku kopnenu ofenzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv u svibnju, u operaciji stvaranja tampon-zone i potiskivanja ukrajinskih snaga kako bi se zaštitila ruska granična regija Belgorod od granatiranja.