JOSIPOVIĆ U CARITASU

Borba protiv siromaštva zajednički cilj

28.01.2010 u 18:53

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je posjetio Hrvatski Caritas u povodu njegova uključivanja u kampanju Caritasa Europe "Nula siromaštva" u sklopu Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Josipovića su primili predsjednik Hrvatskoga Caritasa, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i njegov ravnatelj Ivan Milovčić, koji su ga upoznali s poslanjem, ciljevima i načinom djelovanja Hrvatskoga Caritasa kao tijela Hrvatske biskupske konferencije.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Ivan Milovčić
rekao je da su Josipovića upoznali s trenutačnim akcijama u brizi za ljude u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Rekao je da je Caritas dosad od građana za pomoć stradalima u potresu na Haitiju prikupio 2,2 milijuna kuna, a nešto više od 120 tisuća kuna prikupljeno je za pomoć ljudima stradalim u poplavama u Hrvatskoj. Napominjući kako je 2010. proglašena Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Ivan Milovčić je rekao da su siromaštvo i socijalna isključivost problem u Europi, "što osjećamo kao skandal". "Skandalozno je da smo se navikli živjeti usred tih skandaloznih stvarnosti, prihvaćajući ih kao normalno stanje stvari. Takvi skandali vape za promjenama. I mi u Hrvatskoj pozvani smo dati svoj doprinos", istaknuo je.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak rekao je kako se Hrvatski Caritas članstvom u Caritasu Europa i Caritasu Internationalis te mrežom diljem zemlje smatra dijelom velike obitelji Caritasa spremne u svakom trenutku pomoći bilo gdje u svijetu. Pozvao je Ivu Josipovića na suradnju jer se "oko dobrih djela uvijek može naći, bez obzira na različita životna opredjeljenja ili uvjerenja". Istaknuo je da će se "ljudi dobre volje uvijek naći oko dobrih stvari".

Ivo Josipović je rekao kako mu je dobro poznata uloga Caritasa te da on "promovira ideju socijalne solidarnosti, plemenitosti te pomaganja ljudima kojima je pomoć potrebna". Podupro je ciljeve Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te peticiju i otvoreno pismo koje je tim povodom Hrvatski Caritas poslao javnosti. "Peticija i otvoreno pismo koje je Hrvatski Caritas uputio sadrže plemenite ideje, ideje koje bi čovjeku trebale omogućiti da živi životom dostojnim čovjeka", rekao je Ivo Josipović te izrazio nadu u dobru suradnju s Hrvatskim Caritasom.