razgovor o pomoći

Bolsonaro traži da Macron povuče svoje uvredljive riječi

27.08.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u utorak da je spreman razgovarati o pomoći G7 za borbu s požarima u Amazoniji ako francuski predsjednik Emmanuel Macron povuče svoje uvrede

"Prvo gospodin Macron mora povući uvrede koje mi je uputio", rekao je novinarima brazilski predsjednik odgovarajući na optužbe francuskog predsjednika da je "lagao" o svojim obvezama u vezi sa zaštitom okoliša.

"Prvo me je nazvao lašcem a onda je, koliko znam, rekao da je naš suverenitet nad Amazonijom otvoreno pitanje", rekao je Bolsonaro prije sastanka s deveterim državnim guvernerima Amazonije.

"Prije nego budemo razgovarali i prihvatili nešto od Francuske (...) (Macron) mora povući svoje riječi i tada možemo razgovarati", rekao je brazilski predsjednik.

Brazilija je u ponedjeljak glatko odbila 20 milijuna dolara koje joj je ponudila skupina G7 za borbu s požarima u Amazoniji, preporučivši francuskom predsjedniku da se bavi "svojom kućom i svojim kolonijama".

"Zahvaljujemo (G7 na ponuđenoj pomoći), ali je taj novac možda bolje iskoristiti za pošumljavanje Europe", rekao je predstojnik njegova kabineta Onyx Lorenzoni.