načelo reciprociteta

Bogota protjerala dvojicu ruskih diplomata, Moskva uzvratila

23.12.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Moskva je u srijedu dva kolumbijska diplomata proglasila nepoželjnim osobama, nakon što je dan ranije Kolumbija protjerala dvojicu ruskih diplomata

Bogota je u utorak objavila da je početkom prosinca protjerala dvojicu Rusa, ne navodeći razloge takve odluke. Prema lokalnim medijima, navodno su bili umiješani u špijunsku aferu.

"Rusi su djelovali protivno Bečkoj povelji o diplomatskim odnosima", rekao je predsjednik Ivan Duque za televizijski kanal NTN24.

Direktor službe za migracije Juan Francisco Espinosa je kazao da su ruski diplomati napustili Kolumbiju 8. prosinca te da se, "s obzirom na okolnosti njihovog odlaska, neće tako skoro moći vratiti".

Prema "načelu reciprociteta", Rusija je potvrdila da je danas dva člana kolumbijskog diplomatskog predstavništva u Moskvi proglasila "nepoželjnim osobama".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da protjerivanje njihovih diplomata iz Kolumbije "ne odražava duh tradicionalno prijateljskih odnosa između Moskve i Bogote i njihovo međusobno uvažavanje".

Posljednjih godina ruski diplomati su protjerani iz brojnih zemalja pod optužbom za špijunažu, a posljednjih mjeseci je ta praksa učestala u europskim zemljama. Ruski diplomati su tijekom ove godine protjerani iz Bugarske, Austrije, Češke i Norveške.