DEPOZIT TRI MILIJUNA EURA

Bogatim Rusima Cipar nudi državljanstvo

15.04.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Ciparski predsjednik Anastasiades pokušava spasiti što se spasiti može: stranci koji su u okviru akcije spašavanja Cipra izgubili dio imetka, mogu dobiti ciparsko državljanstvo. Ciljna grupa su prije svega bogati Rusi, izvještava Deutsche Welle

Predsjednik Nikos Anastasiades ponudio je ciparsko državljanstvo strancima koji su izgubili najmanje tri milijuna eura, takoreći kao neku vrstu odštete. Načelno je predsjednik govorio o 'strancima', ali je znakovito da je ideju iznio baš u govoru ruskim poduzetnicima i biznismenima u Limasolu, gradu na ciparskoj obali, piše DW.

Njegova vlada već priprema čitav niz mjera kojima je cilj ograničiti 'štetu nastalu za zajednicu ruskih biznismena'. Pritom nije neobično da je on o ovoj temi govorio baš u drugom po veličini gradu na Cipru, kojeg zbog mnogobrojnih Rusa na otoku mnogi već nazivaju 'Limasolgrad'.

Zahtjev za dodjelom ciparskog državljanstva mogli bi podnijeti stranci koji su u zemlji investirali najmanje tri milijuna eura. Dosad je ta granica bila deset milijuna. A prisilno oduzimanje dijela štednih uloga u sklopu europskog programa spašavanja Cipra od stečaja računalo bi se kao investicija. Mnogim Rusima bi se ta ideja o stjecanju EU-državljanstva mogla svidjeti, budući da oni zasad potpadaju pod obvezni vizni režim.

Ciparska vlada trebala bi usvojiti odluku već ovih dana, a razmišlja se i o novim poreznim olakšicama kako za nove firme koje bi se na Cipru osnovale, tako i za one koje tu već posluju i imaju svoje sjedište.

Agencija za kreditni rejting Moody's procjenjuje da bogati Rusi u ciparskim bankama raspolažu s ukupno 31 milijardom eura. Plan spašavanja Cipra od stečaja predviđa da svakome tko na bankovnom računu ima više od 100.000 eura bude oduzeto i do 60 posto novca.

Cijeli članak možete pročitati ovdje