ZAHUKTAVA SE ZDRAVSTVENI TURIZAM?

Bogati pacijenti iz arapskog zaljeva žele se liječiti u Hrvatskoj

19.01.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Tvrtka Nur Holidays zainteresirana je za dovođenje pacijenata s Bliskog istoka i iz Afrike na liječenje u Hrvatsku. Zbog toga je organizirala posjet KBC-u Zagreb nekoliko britanskih liječnika - ortopeda Ahmeda Hussein iz bolnice Ramsay Rivers, kardiologa Rahmana Ali Nur Algalila iz bolnice Manchester Royal Infirmary i Ahmeda Abidia iz bolnice Ramsay Rivers, otorinolaringologa Alfateha Baraka iz Opće bolnice Preston, neurologa Salah Omera iz bolnice St. George i psihijatra Saida Al Turkija iz medicinskog centra King Abdulaziz. Njih su primili pomoćnik ministra zdravlja i voditelj Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu Miljenko Bura i zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Boris Vucelić, otkriva Glas Slavonije

Gosti planiraju u našoj zemlji obići i druge državne i privatne zdravstvene ustanove kako bi se upoznali s kapacitetima hrvatskog zdravstva za medicinski turizam, odnosno mogućnostima da svoje pacijente iz zemalja Bliskog istoka i Afrike šalju u Hrvatsku na liječenje.

Miljenko Bura istaknuo je za Glas Slavonije kako je u sklopu Ministarstva zdravlja formirana nova uprava, odnosno Zavod za zdravstvene usluge u turizmu, koji ima za cilj omogućiti brži razvoj ove djelatnosti kroz suradnju s Ministarstvom turizma i drugim ministarstvima.

Glavni nositelji razvoja medicinskog turizma su privatne ustanove, no i javne zdravstvene ustanove, kaže dr. Bura, imaju kvalitetne, ali nedovoljno iskorištene kapacitete s vrhunskim stručnjacima. Naglasio je kako naše javnozdravstvene ustanove prate naprednu tehnologiju i trendove u svjetskoj medicini i već sada dio svojih usluga nude na tržištu, prije svega okolnih zemalja i to po niskim cijenama. Imamo, dakle, kadrovski i prostorni potencijal koji se može ponuditi na globalnom tržištu medicinskog turizma pa i zahtjevnim pacijentima iz arapskog zaljeva. Dr. Bura napominje da to nikako ne znači smanjivanje kapaciteta i usluga za domaće pacijente jer će na tržištu isključivo biti ponuđeni kapaciteti koji nisu ugovoreni s HZZO-om.