TAX JUSTICE NETWORK:

Bogataši u poreznim oazama sakrili bilijune!

23.07.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Nevladina udruga Tax Justice Network objavila je uznemirujući izvještaj o offshore kompanijama i izbjegavanju plaćanja poreza, u kojem iznosi podatak da su svjetski superbogataši u poreznim oazama sakrili oko 21 bilijun dolara! Riječ je o iznosu koji je veći od američkog i japanskog BDP-a zajedno, javlja britanski Guardian

Tax Justice Network je nevladina udruga koja djeluje pod motom 'porezne oaze izazivaju siromaštvo', pa su se u skladu sa svojom misijom odlučili detaljno pozabaviti istraživanjem na temu koliko novca doista biva skriveno na offshore računima od strane onih koji novca najviše imaju – superbogatih. Zato je angažiran ekonomist James Henry, koji je radio u konzultantskoj tvrtki McKinsey i inače je specijalist za pitanja poreznih oaza, da izradi uvjerljive procjene o tome koliko je novca na offshore računima.

U izvještaju pod naslovom 'The Price of Offshore Revisited' Henry je zaključio kako se u poreznim oazama skriva 21 bilijun dolara, što je više od zbroja BDP-a SAD-a i Japana! Sve to zahvaljujući angažmanu privatnih banaka, koje se međusobno bore za superbogate klijente i plasiranje njihova novca na, primjerice, Kajmanske otoke ili u švicarske banke. Kako pak piše Jutarnji list u svojem današnjem izdanju, i iz Hrvatske su u proteklih 20 godina 'iscurile milijarde'.

Novac superbogatih je 'zaštićen zahvaljujući odlično plaćenoj industriji pomagača u bankarstvu, poreznom pravu i investicijama, što omogućava korištenje rupa u globalnoj ekonomiji', smatraju u Tax Justice Network. Prema njihovom izvještaju, deset najmoćnijih privatnih banaka – među kojima su švicarske UBS i Credit Suisse – sakrilo je oko četiri bilijuna funti u 2010. godini, što je velik skok u odnosu na 2005, kada je u porezne oaze isteklo oko 1,5 bilijuna funti.

Do tih se iznosa došlo detaljnom analizom službenih izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i brojnih drugih izvora iz svijeta financija. Zaključci su prilično depresivni, jer bi neke od država koje danas grcaju u dugovima iste relativno lako otplatile da im novac nije nestao offshore. Također, novac na offshore računima naročito nestaje iz država bogatih naftom, dok je nevjerojatno ogromna količina skrivenog novca u poreznim oazama još jedan pokazatelj nesrazmjera između bogatih i ostatka svjetske populacije.