BIZARNI SPLITSKI GRADONAČELNIK

'Bog je dao snijeg, a za ozljede su krivi visoki porezi!'

07.02.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Broj Splićana stradalih na ledu u protekla četiri dana raste otprilike kao cijena benzina u Hrvatskoj: do utorka ujutro na Kirurgiji ih je obrađeno čak 549. Ostanu li vremenske prilike jednake i ne učini li gradska vlast nešto oko potpuno zaleđenih pločnika u gradu, uskoro se može očekivati da će svaka splitska obitelj imati po jednog polomljenog u svojim redovima

Samo u ponedjeljak u bolnicu su dovedena 203 pacijenta, među kojima i dvoje teško ozlijeđene djece: jedna djevojčica pri padu se nabila na oštar predmet te je morala na hitnu operaciju trbuha, a jedan dječak hitno je morao na operaciju polomljene natkoljenice. Bilo je i lomova kralježnice, a izvedeno je šest kompliciranih operativnih zahvata, kazao nam je predstojnik Klinike za kirurgiju, prof. dr. Vedran Radonić

Policija je odgodila prijateljsku utakmicu na Poljudu, gdje je Hajduk u subotu trebao ugostiti ukrajinskog prvaka Šahtar.

'Zasad se još uvijek možemo organizirati, ne nedostaje nam materijala, no od Ravnateljstva bolnice zatražili smo dvije medicinske bušilice jer su naše zakazale zbog velikog broja slomljenih', kazao je Radonić.

U sjedištu gradske uprave u utorak ujutro sastao se gradski krizni stožer, a najveća vijest je da se nakon pet dana elementarne nepogode ondje ipak pojavio gradonačelnik Željko Kerum, glavom i bradom. Čini se da mu je cijela situacija i dalje više-manje smiješna.

Bog je dao snijeg i snijeg je pao! Zadovoljan sam stanjem u gradu, Split je prošao puno bolje od gradova u regiji, Europi i šire!', lupnuo je Kerum i optužio oporbu da pokušava politizirati. Potom je održao jedan od svojih bizarnijih govora: za ozljede građana je, tvrdi, kriva država, i to 'zbog velikog poreza na čizme, lance i zimske gume'

Ni u Sarajevu ni u Rimu nitko nije okrivio gradsku vlast, samo u Splitu! Ti naši stručnjaci okrivljuju gradonačelnika, a da su korektni, pohvalili bi gradske službe! Nitko u Splitu se nije ozlijedio i ugrozio život... smrtno', krenuo je Kerum pa nastavio: 'Od tih čizmi, lanaca i zimskih guma koje građani ne mogu kupiti 60 posto ide državi kroz visoki PDV, doprinose na plaću, vodne i šumske naknade, ZAMP... Ljudi su u problemima i treba im kazati zašto je to tako, stanovnici to ne znaju!', vikao je Kerum. Očito se u utorak ujutro probudio kao trgovac, a ne kao gradonačelnik.

'Naš narod je došao do toga da će za koji mjesec sigurnu plaću imati jedino oni na državnim i lokalnim jaslama. Zašto lažu narod?! Snijeg im je tema da bi zamaglili narodu oči, za par mjeseci nitko neće imati šta raditi! A onda će pisati o dvije 'marčane bure', pa o ljetnim vrućinama... Šta se smijete, vama je to smiješno, a to je istina!', pomahnitao je Kerum.

Neočišćen led ispred Kerumove trgovine u Ulici Domovinskog rata u Splitu. Hoće li službe gradonačelnika Keruma naplatiti 1.500 kuna kazne poduzetniku Kerumu zbog neočišćenog snijega?!

Njegov zamjenik Jure Šundov posljednjih dana prima udarce i javne kritike zbog vrlo loše reakcije gradskih službi, no u utorak je okrenuo ploču i okrivio same građane. One iste koje je prije pet dana pozvao da ostanu u kućama. 'Čini mi se da su u našem gradu svi skloni upućivati kritike vlasti, a ne zapitati se što su učinili da sami pomognu. Ovakva situacija događa se jednom u pedeset godina, mi činimo sve što možemo', tvrdi Šundov. Čini se da mu je najveći problem iskoordinirati se upravo s Kerumom, koji se umjesto u zemaljske snage više uzda u Boga.

Gradska uprava svejedno je najavila da će komunalni redari od utorka krenuti s kažnjavanjem tvrtki i građana koji nisu počistili snijeg i led ispred vlastitih vrata. Radnici Elektrodalmacije uspjeli su privremeno sanirati kvar na mreži, pa je struja konačno došla na Brač, no problemi s opskrbom javljaju se na sinjskom, triljskom i kaštelanskom području, kao i u rubnim dijelovima Splita. Iz HEP-a su apelirali na građane da racionalno koriste električnu energiju.

U čišćenje splitskih ulica volonterski se uključilo stotinjak pripadnika Udruge veterana Četvrte gardijske brigade i Specijalne policije te Hvidre, koji su radili na prilazima javnim objektima - bolnici na Firulama, školama, vrtićima, crkvama i dječjim domovima. Sami su se organizirali, a s alatima im je pomoglo Ministarstvo branitelja te splitske komunalne tvrtke.

U akciju je nakon nekoliko dana krenula i Čistoća, počeli su odvoziti nagomilano smeće u ulicama koje su osposobljene za promet. Svejedno, najveći dio Splita i dalje je zaleđen...