diktatura

Blogeru 8,5 godina zatvora zbog kritike ruske invazije na Ukrajinu

29.09.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Ruski bloger osuđen je u petak na ruskom sudu na osam i po godina zatvora zbog objave u kojoj je kritizirao rusku agresiju na Ukrajinu što ilustrira razinu represije nad svakim glasom koji kritički progovara o Kremlju.

Aleksandar Nozdrinov proglašen je krivim "zbog širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci, prema članku kaznenog zakona donesenog na početku ruske ofenzive u Ukrajine, izvijestila je posebna nevladina organizacija Net Freedoms Project.

Nevladina udruga Memorial izvijestila je da je bloger iz regije Kuan (na jugu zemlje) objavio u ožujku 2022. godine na aplikaciji Telegram fotografiju oštećene stambene zgrade u Kijevu uz ironičnu poruku "ukrajinski gradovi nakon dolaska osloboditelja".

Aleksandar Nozdrinov ubrzo nakon te objave uhićen je i od tada je u pritvoru no negira da je on autor poruke, rekao je Memorial.

Bloger je autor jednog kanala na YouTubeu u kojem često kritizira prekoračenja ovlasti i kršenja koja čine prometni policajci.

Memorial, glavna ruska nevladina udruga za zaštitu ljudskih prava, i sama na udaru ruskih vlasti, rekla je da Aleksandra Nozdrinova smatra "političkim zatvorenikom".

Nevladina udruga OVD-Info objavio je podatak da je gotovo 20.000 ljudi uhićeno u Rusiji od početka ofenzive u Ukrjaini zbog toga što su izrazili protivljenje ratu, a ponekad su osuđeni na velike kazne. Samo za idući tjedan zakazana su na ruskim sudovima ročišta u 85 predmeta političke konotacije.

Memorial je objavio da je trenutačno u ruskim zatvorima 601 politički zatvorenik.

Gotovo svi poznatiji protivnici su u zatvoru poput najpoznatijeg oporbenog čelnika Alekseja Navaljanog koji je osuđen na 19 godina zatvora, a drugi su izbjegli iz zemlje.