rat u ukrajini

Rusi srozavaju elitne jedinice, koriste padobrance i Specnaz kao obično pješaštvo

28.09.2023 u 10:37

Bionic
Reading

Rusija je u obrani od napredovanja Ukrajine na bojnom polju posegnula i za svojim elitnim padobrancima, zračno-desantnim snagama VDV. Ratni analitičari kažu da su ove postrojbe prenamijenjene u neku vrstu regularnog pješaštva te da bi ih sa zračnim snagama moglo vezati samo ime

VDV, zračno-desantne snage ruske vojske, samo su jedna od elitnih jedinica koje su tijekom 19-mjesečnog rata u Ukrajini prenamijenjene u druge svrhe. Ova jedinica padobranaca pretrpjela je teške gubitke tijekom borbe i nedavno je pozvana u obranu dok ukrajinske snage nastavljaju napredovati u protuofenzivi, piše Business Insider.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je ovaj tjedan da se poduzima nekoliko akcija za povećanje borbenog potencijala VDV-a, poput stvaranja novih zračno-desantnih jedinica. Uz to, Moskva pojačava potporu, popravke, oporavak i topničke sposobnosti svih divizija VDV-a, uz novo oružje i opremu, rekao je Šojgu. Tvrdio je da će ti koraci u konačnici povećati borbeni i vatreni potencijal padobranaca.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) smatraju pak da će ti napori izjednačiti VDV sa standardnim ruskim motoriziranim streljačkim divizijama ili postrojbama pješaštva potpomognutima borbenim oklopnim vozilima.

'Ojačavanje tih jedinica priznanje je ruskog ministarstva obrane o drugačijoj ulozi koju ruske zračno-desantne snage trenutno igraju u Ukrajini i naglašava se nestandardni način na koji ruska vojska koristi te snage', napisali su analitičari. 'Ove ruske formacije postale su zračno-desantne samo po imenu i nije jasno kada ih ministarstvo obrane namjerava vratiti na nebo', komentar je ISW-a. Snage VDV-a bile su posebice korištene tijekom operacija na početku rata, ali ne uvijek na najbolji način, što je ponekad dovelo do toga da su padobranci imali velike gubitke.

  • +5
Ruska vojska - pripadnici zračno-desantnih snaga na vježbi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

General pukovnik Mihail Teplinski, zapovjednik VDV-a, otkrio je ranije u kolovozu da je najmanje 8500 padobranaca ranjeno u borbi. Ta se brojka, međutim, odnosila samo na vojnike koji su bili ozlijeđeni na bojištu ili one koji su ranjeni, otišli na oporavak i vratili se na prve crte. Nije podijelio broj vojnika koji se nikad nisu vratili u borbu ili koliko ih je umrlo nakon što su podlegli ozljedama.

Nekoliko dana kasnije britansko ministarstvo obrane u svom je izvješću ustvrdilo da je najmanje polovica od 30.000 padobranaca poslanih u Ukrajinu bila ozlijeđena ili ubijena. Kako su takozvane elitne ruske snage gomilale gubitke, povremeno su te 'rupe' u redovima bile popunjene slabo obučenim zamjenama, što je degradiralo ukupnu sposobnost postrojbe. Otkad su te brojke objavljene, postrojbe VDV-a prebačene su da podrže rusku obranu u svjetlu ukrajinske protuofenzive. Padobranci su raspoređeni iz regija Herson i Luhansk u Zaporižju na jugu te ratom razoreni grad Bahmut na istoku - dva pravca u kojima napreduju kijevske snage.

VDV je jedna od nekoliko elitnih jedinica koje su pretrpjele teške gubitke tijekom rata jer se Moskva uvelike oslanjala na njih. Takav je slučaj bio s 200. zasebnom motostreljačkom brigadom i 155. brigadom mornaričkog pješaštva, a obje su potučene u borbi. Padobranci su također primjer ruskog srozavanja 'elitnih' vojnika, poslanih u misije za koje nisu bili namijenjeni. Druge takve snage uključuju komandose Specnaza, kojima je tako dodijeljena izviđačka uloga s konvencionalnim snagama umjesto da sudjeluju u prvim napadima na Kijev.