putinova naredba

Problemi u Rusiji, vlada traži od proizvodača goriva da snize cijene ili će uvesti strogu regulaciju

29.09.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Rusija bi mogla uvesti kvote na izvoz goriva ako potpuna zabrana izvoza ne snizi tvrdokorno visoke cijene benzina i dizela, rekao je potpredsjednik vlade Aleksandar Novak.

Ministar Novak rekao je na sastanku s višim menadžerima ruskih naftnih kompanija da je zabrana izvoza benzina i dizela u početku bila dovela do pada cijena na robnoj burzi, objavila je vlada u priopćenju kasno u četvrtak.

"Zbog zabrane izvoza benzina i dizelskog goriva bilježimo pad cijena na burzi. Očekujemo da će se smanjenje tih cijena prenijeti i na segmente veleprodaje i maloprodaje, kao i na poljoprivredne proizvođače ”, rekao je Novak, prema vladinom priopćenju.

"Poskupljenja su nedopustiva. Ako se situacija ne promijeni, bit će poduzete stroge regulatorne mjere, poput onih koje su na snazi na tržištu gnojiva", dodao je.

Proizvođači moraju hitno poduzeti mjere koje će sniziti cijene goriva na njihovim i na benzinskim postajama proizvođača nafte i nezavisnih kompanija, zaključio je ministar na sastanku, prema priopćenju.

„Maloprodajne cijene (goriva) trebale bi biti snižene uskoro", naglasio je Novak.

Kremlj i ministarstvo energetike objavili su da će privremena zabrana izvoza goriva, uvedena 21. rujna, ostati na snazi sve ​​dok se domaće tržište goriva ne stabilizira. Analitičari očekuju da će potrajati još nekoliko tjedana, do kraja žetve i razdoblja najviše potražnje.

Prijedlog o regulaciji tržišta goriva, po modelu mjera na tržištu gnojiva, iznio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin, na sjednici vlade.

Moskva je krajem 2021. privremeno uvela kvote za izvoz nekih gnojiva kako bi osigurala dovoljnu opskrbu domaćeg tržišta, ali ih konstantno produljuje, primjećuje Reuters.

Neposredno nakon stupanja na snagu zabrane izvoza cijene goriva blago su pale na robnoj burzi u Sankt Peterburgu, ali su u međuvremenu ponovo porasle budući da je Moskva naknadno odobrila prodaju u inozemstvo goriva za plovila i dizela s visokim udjelom sumpora.