rok za izlazak

Blizu dva milijuna Europljana tražilo da nakon Brexita ostanu u Velikoj Britaniji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.10.2019 14:37
  • Objavljeno 09.10.2019 u 14:37
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

Blizu dva milijuna Europljana tražilo je da ostanu u Velikoj Britaniji nakon Brexita, od kojih pola milijuna samo u rujnu približavanjem roka za izlazak, navode statistike koje je u srijedu objavila vlada

Ukupno je do kraja rujna primljeno 1,8 milijuna molbi (1.860.200), od kojih 520.600 primljenih samo u rujnu.

"To pokazuje njihovu zabrinutost", rekao je Nicholas Hatton, utemeljitelj The3Million, udruge koja brani interese europskih građana Velike Britanije.

"Kada se zastrašuje ljude, oni se zabrinu i pokušavaju osigurati svoj status, a vlada ih zastrašuje opasnostima nepostizanja sporazuma", rekao je.

Premijer Boris Johnson ponavlja da će njegova zemlja izaći iz Europske unije 31. listopada sa ili bez sporazuma i navodi da je spreman na neuredni izlazak, bez obzira na gospodarske ili socijalne posljedice.

Ukupno je više od 1,5 milijuna dobilo pozitivan odgovor, prema službenim statistikama, 61 posto je odobren stalni boravak ("settled status") koji su dobile osobe koje su tamo živjele neprekidno najmanje pet godina, što im omogućuje nastavak rada i socijalnu potporu nakon Brexita.

  • +6
  • +3

Brexit

Izvor: Profimedia / Autor: amer ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

"Pre settled status" je dobilo 38 posto drugih koji borave u Velikoj Britaniji kraće razdoblje. Taj status im omogućuje da ostanu dodatnih pet godina u zemlji i da traže stalni status kada potekne rok od pet godina stalnog boravka.

Poljaci, Rumunji i Talijani su najbrojniji podnositelji tih molbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!