iznenadni posjet

Blinken i Abas nenajavljeno se sastali na Zapadnoj obali

05.11.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u nedjelju je nenajavljeno posjetio okupiranu Zapadnu obalu gdje se susreo s predsjednikom Palestinske samouprave.

Blinken i Mahmud Abas sastali su se u Ramali, neslužbenoj prijestolnici Zapadne obale, tijekom drugog Blinkenova posjeta regiji otkad su 7. listopada militanti palestinske skupine Hamas izveli iznenadni napad na južni Izrael, ubivši pritom najmanje 1400 ljudi.

Dok Izrael nastavlja zračnu kampanju na Pojas Gaze, čiji su dužnosnici objavili da je tamo ubijeno 9,5 tisuća ljudi, američki državni tajnik odbio je u subotu pozive na primirje arapskih dužnosnika nakon što je dan ranije od Izraela, neuspješno, zatražio više ograničenih prekida vatre.

Osim kako bi osiguralo da se sukob ne proširi na regiju, Blinken pokušava obnoviti rasprave o upravljanju Gazom nakon eventualnog potpunog uništenja Hamasa, što Izrael navodi kao svoj cilj.

Abas i Blinken su razgovarali oko sat vremena, a kasnije se nisu obratili medijima.

Abas je Blinkenu rekao da mora odmah doći do prekida vatre te da se treba omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, kazao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

Blinken je pak rekao da je SAD predan slanju humanitarne pomoći i povratku ključnih usluga, priopćio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

„Tajnik je izrazio i predanost SAD-a na djelovanju prema ostvarenju legitimnih palestinskih aspiracija prema osnivanju palestinske države”, rekao je Miller.

Blinken je sugerirao da bi „učinkovita i revitalizirana Palestinska Samouprava” bila najlogičniji izbor za vodstvo Pojasa, no priznao da bi druge države i međunarodne agencije tamo svakako igrale ulogu u održavanju sigurnosti i upravljanja.

Abasova Palestinska Samouprava, koja na okupiranoj Zapadnoj obali ima ograničene ovlasti, nepopularna je na tom području zbog optužbi o korupciji i nekompetentnosti te sigurnosne suradnje s Izraelom.

Ne zna se tko će zamijeniti 87-godišnjeg Abasa, protivnika Hamasa, u toj regiji koja godinama odgađa održavanje izbora.

Ministri vanjskih poslova Egipta i Jordana su u subotu nakon sastanka s Blinkenom rekli da je prerano razgovarati o budućnosti Gaze, također pozivajući na prekid vatre kako bi se zaustavila humanitarna kriza koja pogađa 2,3 milijuna stanovnika enklave.

Blinken tvrdi da bi prekid vatre samo omogućio Hamasu da se pregrupira, no pokušava uvjeriti Izrael da pristane na pauze u koje bi omogućile prolazak humanitarne pomoći.

Ovaj susret bio je drugi Blinkenov sastanak s Abasom od početka sukoba, no prvi na Zapadnoj obali. Posjet nije bio najavljen ranije, a Reuters je pristao da iz sigurnosnih razloga neće objavljivati njegove detalje do kraja putovanja.

Nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, ove godine već najraširenije u 15 godina, dodatno je poraslo od početka rata, s više od 170 napada na Palestince od strane Izraelskih naseljenika, prema Ujedinjenim narodima.

Blinken i Abas su „raspravljali o inicijativama za vraćanje mira i stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući potrebu zaustavljanja ekstremnog nasilja nad Palestincima” i kažnjavanje odgovornih, rekao je Miller.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'