došli do bijele kuće

Deseci tisuća na prosvjedu za Palestinu u Washingtonu

05.11.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Deseci tisuća ljudi sudjelovali su u subotu na prosvjedu za "slobodnu Palestinu" u Washingtonu, nekoliko sati nakon što su slični skupovi održani u nekoliko europskih gradova.

Prosvjednici su pozvali na prekid vatre u borbama između Izraela i Hamasa te na prestanak isplate američke pomoći Izraelu.

Organizatori tvrde da je riječ o najvećim propalestinskim prosvjedima u povijesti Sjedinjenih Država, u kojima je sudjelovalo 300.000 ljudi. Policija zasad nije potvrdila tu brojku.

Slavne osobe poput glumice Susan Sarandon i rappera Macklemorea također su sudjelovale na skupu, poslije kojega je dio prosvjednika krenuo prema Bijeloj kući.

Novinar "New York Posta" objavio je kratku snimku na X-u, nekadašnjem Twitteru, na kojoj se vidi kako prosvjednici tresu ogradu ispred službene rezidencije američkog predsjednika i na njoj ostavljaju otiske dlanova crvene boje, odnosno "krvavih ruku".

Predsjednik Joe Biden nije u to vrijeme bio u Bijeloj kući jer vikend provodi u svom domu u Delawareu.

  • +15
Prosvjed u Washingtonu Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Prosvjed je organizirao savez građanskih prava i antiratnih skupina.

Među uglavnom mirnim prosvjednicima neki su se isticali plakatima koji su američkog predsjednika Joea Bidena nazivali "genocidnim Joeom" zbog njegove podrške Izraelu.

Propalestinski demonstranti održali su u subotu prosvjede u Londonu, Berlinu, Parizu, Ankari i Istanbulu kako bi pozvali na prekid vatre u Gazi i kritizirali Izrael, čija je vojska pojačala napade na Hamas.