PRED POTPISIVANJE UGOVORA

Blagi pad podrške EU u Hrvatskoj

08.12.2011 u 16:01

Bionic
Reading

U posljednja tri mjeseca uočava se zaustavljanje rasta potpore pridruživanju Europskoj uniji koji je bio prouzrokovan završetkom pregovora i utvrđivanjem datuma pristupanja, pa se čak bilježi i djelomično smanjivanje

Kad je riječ o razini potpore u općoj populaciji koja obuhvaća i dio populacije koji neće izaći na referendum, ovomjesečna su istraživanja Promocije Puls u okviru Cro Demoskopa pokazala potporu hrvatskom članstvu u EU od 55,6 posto u odnosu na 56,7 posto ispitanika iz prošlomjesečnog istraživanja.

Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6 posto u svibnju ove godine), nakon sedam mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 11 postotnih poena.

Da je referendum o pristupanju EU bio organiziran početkom mjeseca, 64,1 posto ispitanika sigurno bi izašlo na referendum, 11,9 posto njih bi vjerojatno izašlo.

Među građanima koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo njih 58,7 posto, što je blagi pad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana kad je podrška iznosila 60,4 posto.

Početkom ovog mjeseca među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu sigurno bi glasovalo za njih 46,3 posto, prema 46,8 posto iz studenoga, dok bi vjerojatno za glasalo njih 12,4 posto, prema prošlih 13,6 posto.

Među ispitanicima koji bi izašli na referendum njih bi 32 posto bi glasovalo protiv članstva, što je ista razina protivljenja kao i prošli mjesec. Među ispitanicima koji bi izašli na referendum o članstvu vjerojatno bi protiv članstva glasovalo njih 7,5 posto, prema prošlomjesečnih 12 posto, dok bi njih 24,5 posto sigurno glasovalo protiv članstva, prema prošlomjesečnih 20 posto. Povećan je udio neodlučnih s prošlomjesečnih 7,3 posto na ovomjesečnih 9,3 posto.

Ovaj djelomični pad podrške članstvu u EU je moguće tumačiti na različite načine, smatraju u Promociji Puls. Radi li se o utjecaju predizborne nervoze ili o zreloj politici protivljenja članstvu, imat ćemo prilike ustvrditi već u narednom istraživanju početkom siječnja. S tim u vezi se može i tumačiti najava političara iz pobjedničke koalicije kako bi bilo dobro povećati razmak između izbora i referenduma koji bi se trebao održati u veljači umjesto dosad najavljenog 9. siječnja, mjesec dana od potpisivanja Ugovora o pristupanju.