MEMORIJALNO GROBLJE

Blagdan Svih svetih u Vukovaru

01.11.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Blagdan Svih svetih građani Vukovara tradicionalno obilježavaju pohodeći i obilazeći u velikom broju, na gradskim grobljima, posljednja počivališta svojih najmilijih na koja polažu cvijeće i pale svijeće

Posebice velik broj Vukovaraca pohodi Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su pokopani hrvatski branitelji i civili ubijeni i poginuli u Domovinskom ratu, te umrli branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji.

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, na tome groblju do sada su pokopani posmrtni ostaci 408 hrvatskih branitelja i 306 civila poginulih u Domovinskom ratu, te 99 hrvatskih ratnih vojnih invalida, jedan branitelj i 40 članova obitelji koji su umrli nakon Domovinskog rata.

Pohodeći Memorijalno groblje, brojni Vukovarci svijeće pale i cvijeće polažu, osim na grobna mjesta, i kod nekih od 938 bijelih kamenih križeva koji se nalaze nedaleko od središnjeg spomenika na groblju. Križevi simboliziraju 938 žrtava agresije na Vukovar 1991. godine ekshumiranih 1998. godine na obližnjem vukovarskom Novom groblju iz najveće masovne grobnice u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U velikom broju građani Vukovara pohode i mjesto masovne grobnice na Ovčari. Na tom poljoprivrednom dobru kod Vukovara pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubili su 20. studenoga 1991. godine 200 ranjenika i civila, odvedenih dan ranije iz Vukovarske bolnice, nakon sloma obrane Vukovara.

Na mjestu masovne grobnice, ekshumirane 1996. godine, članovi obitelji, rodbine i prijatelji žrtava pale brojne svijeće i polažu cvijeće.