na dan posjeta ruskog premijera

Bjeloruski predsjednik Lukašenko smijenio šefa službi sigurnosti

03.09.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smijenio je u četvrtak svog šefa službi sigurnosti (KGB) na dan kada je u Minsku primio ruskog premijera Mihaila Mišustina ističući svoje razumijevanje s Moskvom

Lukašenko, na vlasti u Bjelorusiji od 1994. je također zamijenio tajnika bjeloruskog Vijeća sigurnosti i šefa Odbora državne kontrole, prema priopćenju bjeloruskog predsjedništva.

To je objavljeno tijekom posjeta Minsku ruskog premijera Mihaila Mišustina, najvišeg ruskog dužnosnika koji je posjetio Bjelorusiju od početka političke krize u toj bivšoj sovjetskoj republici, izazvane do sada neviđenim osporavanjem rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Više desetaka tisuća Bjelorusa je u nedjelju, trećeg vikenda zaredom, prosvjedovalo protiv reizbora Aleksandra Lukašenka, koji je po oporbi rezultat prijevare na izborima. 

Predsjednik koji odbija razgovarati s onima koji ga kritiziraju, ima podršku Moskve, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na jake napetosti između dviju zemalja posljednjih godina.

Kremlj traži dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio, optužujući Rusiju da želi potčiniti njegovu zemlju.

No u četvrtak je očito ublažio svoje stajalište i ustvrdio da su Moskva i Minsk naučile lekciju iz bjeloruskih prosvjeda. 

"Mi smo dvije bratske republike, Rusija i Bjelorusija, i dogovorili smo se u vezi pitanja koja su ranije ostajala otvorena", zadovoljno je rekao Lukašenko tijekom susreta s Mišustinom.

Lukašenko će sljedeći tjedan otići u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mišustin je izvijestio o "naprecima" u bilateralnim odnosima, posebice glede  budućnosti rusko-bjeloruske unije.