tvrde udruge za ljudska prava

Bjeloruska policija pretražuje domove aktivista?

14.07.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Bjeloruska policija pretražila je domove aktivista i odvjetnika za ljudska prava u srijedu u najnovijem napadu na kritičare predsjednika Aleksandra Lukašenka, rekle su dvije skupine za ljudska prava.

Vlasti su zatražile zatvaranje kritički nastrojenih i nedržavnih medija i organizacija za ljudska prava nakon masovnih prosvjeda prošlog kolovoza, poslije predsjedničkih izbora za koje oporba tvrdi da su bili namješteni.

Policija je pretraživala domove aktivista organizacija za zaštitu prava Viasna-96, priopćila je skupina dodajući da nije uspjela stupiti u kontakt sa svojim čelnikom Alešom Bjaljatskim.

Neovisna medijska i dobrotvorna skupina Imena, koja sebe ne smatra oporbenom, također je rekla da je policija pretražila njezine urede.

List Naša Niva izvijestio je da policija pokušala pretražiti urede druge skupine za zaštitu ljudskih prava, bjeloruskog Helsinškog odbora.

Viasna-96, Naša Niva i Imena nisu dali razlog za pretres. 

Viasna-96 je najveća organizacija za zaštitu ljudskih prava u bivšoj sovjetskoj zemlji i glavni je izvor informacija o političkim privođenjima i uhićenjima.

Do utorka navečer, 555 osoba vode se kao politički zatvorenici u Bjelorusiji, kaže se.

Vlasti u Bjelorusiji priopćile su prošlog tjedna da su blokirale internetsku stranicu Naše Nive. Kasnije su rekli da su priveli urednika i trojicu novinara.