neprijateljski potez

Bjelorusija najavila odgovor na američke sankcije

03.06.2021 u 19:12

Bionic
Reading

Bjelorusija je u četvrtak najavila mjere odmazde Washingtonu, koje predviđaju smanjenje američkog diplomatskog osoblja u zemlji, nakon što su na snagu stupile nove američke sankcije Minsku

"Ne možemo ignorirati taj neprijateljski potez", izjavio je glasnogovornik bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova, Anatolij Glaz, u priopćenju, nakon što su na snagu stupile američke gospodarske sankcija protiv devet bjeloruskih državnih tvrtki.

Mjere odgovora uključuju "smanjenje diplomatskog, administrativnog i tehničkog osoblja" američkog veleposlanstva u Minsku i "postroženje procedure izdavanja bjeloruskih viza", prema priopćenju.

Bjelorusija je također povukla dozvolu za rad na svom teritoriju američkoj Agenciji za međunarodni razvoj (USAID), precizirao je.

Američke sankcije protiv devet bjeloruskih državnih tvrtki bile su ponovo uvedene u travnju nakon gušenja demokratskih prosvjeda u Bjelorusiji.

Nakon spornih izbora 2006. godine, Washington je zabranio sve transakcije s tim tvrtkama. Američko ministarstvo financija je zatim ukinulo te sankcije 2015. i pozdravilo određene napretke, ali američka vlada je upozorila krajem ožujka da obustava neće biti obnovljena. 

"To su nelegitimne radnje u suprotnosti s međunarodnim pravom i svrha im je vršiti pritisak na suverenu državu", kritizirao je Glaz i ocijenio da će one pogoditi uglavnom "obične bjeloruske građane". 

Prošlog tjedna, Washington je objavio da s Europskom unijom razrađuje dodatne sankcije Bjelorusiji, nakon prisilnog preusmjeravanja zrakoplova Ryanaira u Minsk i uhićenja oporbenog aktivista koji su u njemu nalazio.

Američki veleposlanik u Minsku je opozvan 2008. na traženje bjeloruskih vlasti nakon američkih sankcija bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku. Od tada američku diplomatsku misiju vodi otpravnik poslova.

Lukašenko je bio suočen s neviđenim masovnim prosvjedima nakon što je izabran na peti mandati na spornim izborima u kolovozu 2020.  

On odbija bilo kakav ustupak i uhitio je ili poslao u egzil većinu svojih protivnika tvrdeći da Zapad vodi prosvjede u želji da ga svrgne.