IZ ŠVEDSKE AVIONOM ZA HRVATSKU

Bjeloglavi sup s Cresa u pet godina prešao 18.000 km!

28.08.2012 u 21:05

Bionic
Reading

Bjeloglavi sup s otoka Cresa, koji je tijekom petogodišnjeg lutanja prevalio 18 tisuća kilometara i stigao do švedskog grada Tuvea, najsjevernije točke na kojoj je ta rijetka vrsta ikada viđena, vraćen je danas zrakoplovom u Hrvatsku

U Zračnu luku Zagreb sup imena Oštro dopremljen je poslijepodne zrakoplovom iz Kopenhagena, u pratnji djelatnika oporavilišta za ptice iz Goeteborga, gdje se oporavljao nakon što je pronađen iscrpljen i s težinom tek nešto većom od pet kilograma, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na svijet je došao na liticama Cresa gdje je i prstenovan, a djelatnici Eko-centra Caput Insulae Beli s otoka Cresa nadjenuli su mu ime Oštro. U skladu s uobičajenim ponašanjem za ovu vrstu, nakon svojih prvih letova iznad Kvarnera, krenuo je na petogodišnje lutanje koje obično traje do spolne zrelosti, a završava povratkom na koloniju i savijanjem gnijezda.

U periodu petogodišnjeg lutanja supovi prevaljuju velike udaljenosti, pa je tako i sup Oštro krenuo prema sjeveru i doletio čak u švedski grad Tuve koji se nalazi na 57. paraleli, što je najsjevernija točka na kojoj je ta vrsta ikada viđena.

Pronađen je vrlo iscrpljen i mršav. Nakon prevaljenih 18 tisuća kilometara bio mu je nužan oporavak, koji je proveden u oporavilištu za ptice u Goeteborgu. Nakon dolaska u Hrvatsku nastavit će se s oporavkom, te će krajem rujna u Belom biti pušten u prirodu.

Pticu je danas u Zračnoj luci Zagreb preuzeo dr. Goran Sušić sa suradnicima, voditelj istraživačko-edukacijskog centra za zaštitu prirode 'Eko-centar Caput Insulae Beli (ECCIB)' s otoka Cresa.

ECCIB je jedini ovlašteni centar Ministarstva zaštite okoliša i prirode za pružanje skrbi i liječenje ozlijeđenih supova u svrhu njihovog povratka u prirodu, koji se već dugi niz godina uspješno bavi očuvanjem ovih rijetkih i kritično ugroženih ptica. Povratku ptice u Hrvatsku bili su nazočni i djelatnici Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Godišnje se u Eko-centru spasi 10-ak supova, jer on uz brigu o zaštiti bioraznolikosti otoka Cresa ima i posebnu ulogu u spašavanju mladih supova koji padnu u more ili se pronađu bolesni ili ranjeni. Tako će ovaj sup koji dolazi iz Švedske zajedno s ostalima koji se oporave biti vraćeni u stanište kojem pripadaju i time će osnažiti postojeću populaciju supova.

Za zaštitu ove kritično ugrožene vrste ovo predstavlja vrlo značajan događaj, jer se radi o mladoj ptici izleženoj na liticama otoka Cresa te će se njenim povratkom pozitivno utjecati na opstanak posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj, ističu u Ministarstvu.