ULAGANJA U NEKRETNINE

Milijarder s hrvatskom putovnicom odrekao se državljanstva Rusije

08.02.2024 u 23:27

Bionic
Reading

Ruski biznismen Vasilij Anisimov (72), vlasnik hrvatske putovnice, postao je sedmi milijarder koji se odrekao državljanstva Rusije nakon invazije na Ukrajinu, izvijestio je u četvrtak časopis Forbes Russia

Anisimov, čija se imovina procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, odrekao se ruskog državljanstva u rujnu 2022. On je također državljanin Hrvatske i Dominike.

Poslovni čovjek rođen u Kazahstanu za vrijeme SSSR-a riješio se navodno sve svoje imovine u Rusiji. Kremlj je ranije umanjivao važnost odricanja od državljanstva ruskih tajkuna, rekavši da "imaju pravo" to raditi.

Anisimov je bivši vlasnik licence za votku "Putinka" i nekretninskog holdinga Coalco International. Bio je i predsjednik Ruskog judo saveza. Forbes se poziva na dokument koji je primio od njega, a iz kojeg se vidi da se ruskog državljanstva odrekao u rujnu 2022.

Anisimov je promijenio državljanstvo iz ruskog u hrvatsko sredinom 2022. godine, izvijestio je ranije časopis Newsweek. Biznismen je, naime, to naveo u registraciji pri britanskoj poslovnog agenciji Companies House. Invazija Rusije na Ukrajinu počela je četiri mjeseca ranije, u veljači 2022.

Anisimov je 1990-ih godina stekao državljanstvo Dominike, otočne države u Karipskom moru, za naknadu od oko 60.000 dolara. U listopadu 2003. godine dobio je prvu hrvatsku putovnicu, a u Hrvatskoj je uložio 11 milijuna dolara u nekretnine, naveo je Forbes. Zahvaljujući državljanstvo Hrvatske slobodno se može kretati i živjeti na prostoru Europske unije.