POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?

Bivši zapovjednik turske vojske u pritvoru do suđenja

06.01.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Turski sud naredio je da se bivši zapovjednik turske vojske zadrži u pritvoru do suđenja zbog planiranja državnog udara, što je dosad nezabilježen slučaj koji će vjerojatno pojačati inače napete odnose s vojskom

General Ilker Basbug, umirovljen 2010., najviši je časnik umiješan u tzv. slučaj Ergenkon, obračun Turske, zemlje kandidatkinje za ulazak u EU, s nekoć svemoćnom vojnom i sekularnom elitom. Basbug je u četvrtak pred sudom odbacio sve optužbe, objavila je televizija NTV, opisujući tursku vojsku jednom od najmoćnijih na svijetu.

'Doista je tragikomično da je netko, tko zapovjeda takvom vojskom, optužen za organiziranje i vođenje terorističke skupine', rekao je Basbug, prema navodima televizije. Nakon liječničkog pregleda prebačen je u zatvor gdje je proveo noć iza rešetaka, što je prvi slučaj pritvaranja tako visokog vojnog časnika.

Odluka o pritvoru uslijedila je nekoliko sati nakon što su poznati turski novinari, kojima se sudi za povezanost s ultranacionalističkom mrežom Ergenekon, izjavili da su optužbe protiv njih politički motivirane i da se radi o 'masakru nad pravdom' u slučaju koji je izazvao bojazan za slobodu medija u Turskoj.

Istraga u tome slučaju otvorena je 2007., a kritičari optužuju vladu premijera Tayyipa Erdogana za zastrašivanje i ušutkavanje oporbe, što vlada opovrgava.

Nekoliko stotina osumnjičenih, uključujući umirovljene vojne časnike, akademike, odvjetnike i novinare, pritvoreni su u slučajevima povezanim s Ergenkonom. Prema državnoj agenciji Anatolija, Basbug je optužen kao 'vođa bande' koji je želio silom svrgnuti vladu.