pet mjeseci uvjetno

Bivši SDP-ov šef AZOP-a osuđen jer je primao novac za odvojen život, a živio je s obitelji

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 18:45
  • Objavljeno 21.03.2019 u 17:12
Dubravko Bilić

Dubravko Bilić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zbog malverzacija s nepripadajućim naknadama za odvojeni život u četvrtak je, na zagrebačkom Županijskom sudu, na pet mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godine dana, osuđen Dubravko Bilić, bivši ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka i gradonačelnik Ludbrega iz redova SDP-a

Bilić je priznao krivnju te temeljem nagodbe s Uskokom, pored uvjetne kazne, u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna kao i tisuću kuna troškova sudskog postupka.

Uskok je teretio Bilića da mu je kao ravnatelju Agencije za zaštitu osobnih podataka od svibnja 2012. do lipnja 2013. godine na ime naknade za odvojeni život isplaćeno 14.500 kuna, iako je znao da na tu naknadu nema pravo.

Bilić u tom je razdoblju, prema tvrdnjama Uskoka, nije živio odvojeno od obitelji, već je svakodnevno, službenim automobilom zagrebačkih registracija odlazio od mjesta svog prebivališta i prebivališta svoje obitelji u Hrastovskom do radnog mjesta u Zagrebu i nazad.

Bilić: Isplata naknade posljedica nedorečenog prava

U priopćenju medijima Bilić ističe da kao tada odgovorna osoba i ravnatelj AZOP-a potpuno prihvaća odgovornost za propust zaposlenika u toj agenciji. 'Propust je zapravo posljedica različitoga i nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena', stoji u priopćenju Bilića, koji ističe da unatoč nagodbi s Uskokom ne osjeća krivnju za propust zbog kojeg je mu je isplaćeno 14.500 kuna jer ga, kako tvrdi, osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu upozorile da nije moguća isplata tog novca.

'Zbog različitosti propisa, bio sam u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa, vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji', objašnjava Bilić i ističe da 'u funkcioniranju javne uprave moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika'.

Po njegovu mišljenju, u tom se slučaju dogodio previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku. Kao odgovorna osoba, ističe Bilić u priopćenju, i profesionalno i moralno prihvaća svoj dio odgovornosti, zbog čega je pristao na sporazum o kazni i minimalnoj uvjetnoj osudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!