isplate tražbina

Bivši radnici Croatia Zadar Linea u listopadu na Markovu trgu

17.09.2019 u 14:20

Bionic
Reading

Bivši radnici Croatia Zadar Linea, koji osam godina od zaključenja stečaja nad tom zadarskom prijevozničkom tvrtkom čekaju isplatu svojih tražbina, u listopadu namjeravaju prosvjedovati ispred zgrade Vlade na Markovu trgu u Zagrebu, rečeno je u utorak na mirnom prosvjedu ispred zadarskoga Trgovačkog suda

'Sedamdeset i četvero radnika za otpremnine potražuje 4,4 milijuna kuna, a prodajom kolodvora u Benkovcu i Obrovcu na račun stečajnog upravitelja stiglo je više od 1,7 milijuna kuna pa očekuju da im se isplati oko 40 posto njihovih potraživanja. Međutim, stečajna je sutkinja odbacila takvu mogućnost jer su radnici navodno propustili rokove za podnošenje zahtjeva. Na tu smo se odluku žalili Visokome trgovačkom sudu koji je, koliko znamo, donio odluku koja je dostavljena Trgovačkom sudu u Zadru, ali mi još ne znamo kakva je ta odluka. Ako je negativna, radnici i sindikat spremni su pokrenuti sporove pred Ustavnim i Vrhovnim sudom te međunarodnim sudom u Strasbourgu', rekao je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za područje Zadra Vedran Uranija.

S prosvjednog skupa radnici su poslali poruku premijeru Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću u kojoj zahtijevaju da se 'raskrinka pravosudna hobotnica jer je nedopustivo to što se događa na Trgovačkom sudu u Zadru, na kojemu nije spašena nijedna tvrtka'.

'Umjesto partizanima, ustašama i Pupovcem, država bi se trebala baviti pitanjem pravosuđa, korupcije, zanemarenih ljudskih prava i marginalizacijom radnika. To su krucijalna pitanja za Hrvatsku kojima bi se trebali baviti i vlast i oporba, a to se vidi i iz ovog stečaja koji traje 19 godina iako je sve moglo biti riješeno u šest mjeseci. Nećemo odustati od otpremnina koje je priznao i stečajni upravitelj', poručio je Uranija.

Stečaj nad Croatia Zadar Lineom otvoren je 5. prosinca 2000. i zaključen 25. veljače 2011., ali se i dalje vode postupci vezani uz vrlo vrijednu imovinu.