Berlin-Friedrichstrasse

Bivši pripadnik tajne policije DDR-a optužen zbog ubojstva pri prijelazu na Zapad

12.10.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u Berlinu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg pripadnika zloglasne tajne policije Stasi zbog ubojstva koje se dogodilo 1974. na tadašnjem graničnom prijelazu Berlin-Friedrichstrasse, pri pokušaju prelaska iz bivše Istočne Njemačke u tadašnju Zapadnu Njemačku

"Optuženi je osumnjičen da je 29. ožujka 1974. na graničnom prijelazu kolodvora Berlin-Friedrichstrasse u sklopu specijalne akcije tajne policije iz neposredne blizine hicem iz pištolja usmrtio 38-godišnjeg poljskog državljanina Czeslawa Kukuczku, kojemu je prije toga obećan slobodni prijelaz na Zapad", stoji u priopćenju državnog odvjetništva Berlin.

Ubijeni poljski državljanin je prije toga pomoću lažne eksplozivne naprave u poljskom veleposlanstvu u Istočnom Berlinu htio iznuditi pravo na odlazak preko granice u Zapadni Berlin te dalje u SAD, gdje je Kukuczka ima obitelj.

On je također tvrdio kako ima suradnika koji će, ako mu se ne ispune zahtjevi, eksplozivom uništiti poljski kulturni centar u Istočnom Berlinu.

Pripadnici tajne policije Istočne Njemačke su mu obećali slobodan prolaz prema Zapadnom Berlinu preko tadašnjeg željezničkog graničnog prijelaza Berlin-Friedrichstrasse.

Međutim odmah nakon prelaska posljednje kontrolne točke prije izlaska na perone koji su prometovali prema Zapadnom Berlinu, poljskog državljanina je iz neposredne blizine hicima u leđa usmrtio danas 79-godišnji nekadašnji pripadnik specijalnog odjela Stasija.

Isprva se smatralo da je riječ o kaznenom djelu ubojstva bez predumišljaja, ali je kasnije ovo djelo prekvalificirano u teško ubojstvo, za što ne vrijedi zastara.

Optužnici je prethodila višegodišnja istraga koja je iznova pokrenuta nakon dobivenih novih saznanja iz Poljske koji su omogućili povezivanje ovog ubojstva s konkretnim pripadnikom Stasija.

Od 1991. je 130 osoba osuđeno zbog tzv. ubojstva na Berlinskom zidu, tj. ubojstva osoba koje su pokušale prebjeći na Zapad.

Kukuczka je jedan od trojice stranih državljana, uz još jednog Poljska i jednog državljanina Sovjetskog Saveza, koji su ubijeni prilikom pokušaja prelaska Berlinskog zida.

Ukupno je prilikom pokušaja prelaska Zida od 1961. do 1990. ubijeno najmanje 140 osoba.